'Lik op stuk' bij nader inzien niet zo'n goed idee

Washington wilde dat Zuid-Korea krachtig optrad tegen Pyongyang, maar is nu toch een tikje bezorgd

ANALYSE | BAS DEN HOND

De Verenigde Staten hebben hun plannen bijgesteld voor het omgaan met acties van Noord-Korea. Volgens anonieme bronnen in TheNew York Times zal er 'krachtiger dan vroeger' worden gereageerd, maar ook weer niet zo krachtig dat de spanningen tussen Zuid-Korea en de VS en het communistische Noord-Korea uitlopen op een echte oorlog. De nieuwe plannen kunnen ook worden gezien als het terugkomen op een strategie waarbij de VS Noord-Korea bewust provoceerden, en dat die strategie een beetje te succesvol was.

Zuid-Korea en de VS schreven in 2010, nadat Noord-Korea met granaten op een Zuid-Koreaanse legerbasis had geschoten, een 'tegen-provocatieplan'. Tot dan toe had Zuid-Korea op zulke beschietingen, en ook op het tot zinken brengen van een schip datzelfde jaar, nauwelijks gereageerd. Voortaan zou met gelijke munt worden terugbetaald: Zuid-Korea zou terugschieten naar de plek waar een beschieting vandaan kwam, met hetzelfde soort wapen en met dezelfde intensiteit. Zou Noord-Korea als reactie de aanvallen opvoeren, dan zouden de presidenten van de VS en Zuid-Korea besluiten wat er verder moest gebeuren.

Het lijkt erop dat de VS nu bezorgd zijn over een eventuele over-reactie van Zuid-Korea. President Park Geun-hye is nog maar kort in functie. Ze was altijd een voorstander van toenadering tot het Noorden, maar nu dat niet mogelijk lijkt, is ze vastbesloten zich niet zwak te tonen. Ze zou overwegen om bij een tegenaanval niet alleen de bron van de beschietingen te raken, maar ook commandocentra van het Noord-Koreaanse leger.

Een van de beslissingen die de Amerikanen nu hebben genomen is, volgens The New York Times, dat een eventueel door Noord-Korea als 'test' afgeschoten lange-afstandsraket niet zal worden neergehaald, laat staan op de grond al vernietigd, ook al is zo'n lancering door de Veiligheidsraad van de VN verboden.

De afgelopen weken was van zulke terughoudendheid geen sprake. De VS houden deze maand, zoals elk jaar, grootscheepse oefeningen met de Zuid-Koreaanse strijdkrachten, en hadden besloten de regie over het spel van protesten en provocaties dat dit elk jaar oplevert in eigen hand te houden. Het sturen van B2-bommenwerpers van de VS naar het Koreaanse schiereiland was daar een onderdeel van, schreef vorige week The Wall Street Journal. Volgens die krant was de bedoeling niet alleen de duidelijke boodschap aan Noord-Korea te sturen dat de VS en Zuid-Korea op alles voorbereid waren, maar ook de Zuid-Koreaanse regering duidelijk te maken dat de VS voor hen klaarstonden en dat het dus niet nodig was om al te krachtig op te treden. Maar dat spel van uitdagen en reageren leek wat al te goed te lukken toen de marine bekend maakte dat twee fregatten, de McCain en de Decatur, naar de westelijke Stille Oceaan waren gedirigeerd. Die schepen gingen daar voor de zekerheid heen, niet als onderdeel van een welgemikte provocatie, maar werden dat per ongeluk toch. Noord-Korea reageerde furieus. En hoewel de Amerikaanse inlichtingendiensten van mening zijn dat Noord-Korea niet op het punt staat een oorlog te beginnen, vond de regering in Washington het kennelijk toch raadzaam om de druk op Noord-Korea wat te verminderen.

De militaire afspraak ten zuiden van de demarcatielijn is dat bij een eventuele oorlog de VS de leiding krijgen over de Zuid-Koreaanse en VN-troepen op het schiereiland. Vanaf 2015 krijgt in zo'n geval Zuid-Korea het opperbevel. Zondag zei de hoogste Amerikaanse militair in Zuid-Korea, generaal James Thurman, een afspraak af om in Washington te komen getuigen voor een Senaatscommissie. Hij wil 'uit voorzorg' op zijn post blijven. Ook de hoogste militair van Zuid-Korea, generaal Jung Seung-jo, zegde een reis naar de VS af.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden