Lijsttrekker GroenLinks fel en ecologisch

Judith Sargentini: een fel debater. (Trouw)

Fel, fanatiek en een politiek dier wordt Judith Sargentini, GroenLinks’ nieuwe Europese lijsttrekker, genoemd. Ze maakt een reuzenstap naar het Europees Parlement, zonder tussenstop in Den Haag.

Judith Sargentini (34) vangt haar douchewater op om daarmee haar toilet door te spoelen. Ze is vegetariër, maar eet wel vis. Dat heeft allemaal te maken met haar ecologische voetafdruk.

Ze is een vrouw die weet wat ze wil en ze is fanatiek als het gaat om haar ideeën en principes. Een fel debater, wordt ze door vriend en vijand genoemd, die geregeld rood aanloopt. ’Amsterdams arrogant en dominant’ vinden sommige mensen haar. Maar tegelijk iemand met humor.

De historica ergert zich aan kleine dingen: „Iemand die voor je neus papier op straat gooit, een man die wel gemakkelijk kan wildplassen terwijl ik een vies cafétoilet moet zoeken, en mensen die hun strippenkaart neerkeilen, ’één zone’ snauwen en vergeten ’alsjeblieft’ te zeggen.” Mensen die haar goed kennen noemen deze irritaties ’typisch Sargentini’.

Vlak na het aantreden van de coalitie PvdA/GroenLinks in het Amsterdamse stadsbestuur, bracht die felheid haar nog wel eens in problemen. Andere raadsleden vreesden zelfs dat Sargentini het collegeakkoord niet zou nakomen of dat ze het college zou laten barsten als ze haar gelijk niet kreeg. Maar dat gebeurde niet: ze leerde met die macht om te gaan en werd een ’politiek dier’.

Haar milieubewustzijn en politieke felheid zijn misschien wel typisch GroenLinks, de partij waarvan zij de afgelopen jaren in Amsterdam fractievoorzitter was. Ze wordt vergeleken met partijleider Femke Halsema en Europarlementariër Kathalijne Buitenweg – ’politieke carrièretijgerinnen met krullen’. Ze wordt als linkser beschouwd dan Halsema, beetje stijl-Duyvendak, ook al heeft ze geen activistisch verleden. Behalve toen ze met haar ouders meedeed aan de antikernwapendemonstraties – maar op dat moment toen was ze pas zeven.

Hoe links ook, ze mag de grote stap van de gemeente Amsterdam naar de Europese Unie (EU) maken. De leden van de partij spraken hun voorkeur uit voor de Amsterdamse. Sargentini was lobbyiste voor het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika en is sinds 2007 consultant voor Eurostep, een samenwerking van progressieve ontwikkelingsorganisaties in de EU.

Nadat hij in de Tweede Kamer zat voor het CDA ging de jonge Camiel Eurlings naar het Europarlement om internationale ervaring op te doen. Vervolgens werd hij verkeersminister in het huidige kabinet. De vraag is of dat ook het voorland is van Sargentini.

De geboren en getogen Amsterdamse is een zesde generatie nazaat van Italianen die naar de hoofdstad kwamen en daar gipsen katholieke beeldjes verkochten. De politica komt uit een ’gewone’ familie: haar vader, voorheen onderwijzer, is basisschooldirecteur en ze woonden in een huurhuis in de wijk Buitenveldert. ’Haar familie’, zegt ze zelf in een interview, ’deed daar schertsend over, want voor hen was dat echt een kakbuurt’.

Luxe woongenot streeft ze nog steeds niet na, daar is ze te ’non-elitair’ voor, want ze woont alleen in een kleine huurwoning in een flat vol allochtonen in Amsterdam-Oost. Aan de overstap naar een mooi appartement in Brussel zal ze moeten wennen.

Wat haar werk betreft, is er deze week al veel veranderd. Ze heeft nu een eigen persvoorlichter, terwijl ze gewend was om haar eigen woordje te doen. Ook heeft ze haar eerste campagneoverleg met Femke Halsema in de Tweede Kamer achter de rug, schrijft ze trots op haar Hyvespagina. Want die heeft ze dan weer wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden