Lijstje met 'topvrouwen'

DEN HAAG - De Nederlandse vrouwenorganisaties gaan een lijst opstellen met ministeriabele vrouwen in Nederland. Ze willen zo ijveren voor meer vrouwen in de Tweede Kamer én het kabinet, na de verkiezingen van 22 januari.

De actie wordt breed gesteund: de Vrouwenalliantie, de Nederlandse Vrouwenraad, E-Quality en Tiye International doen mee. De organisaties zijn erg geschrokken dat in het kabinet-Balkenende slechts één vrouwelijke minister zat en nog geen handvol vrouwelijke staatssecretarissen.

De organisaties hebben vorige weeek alle politieke partijen opgeroepen meer vrouwen op verkiesbare plaatsen te zetten en hen de gelegenheid te geven zich te profileren. Om hun pleidooi kracht bij te zetten, wordt door de Vrouwenalliantie een lijst van ministeriabele vrouwen samengesteld. ,,Als Zalm dan nog eens roept dat er geen vrouwen zijn of dat ze niet willen, dan slaan wij terug met ons lijstje'', aldus een van de initiatiefnemers, Brigitte Leferink van Vrouwenbelangen en Vrouwen van Nu.

Met collega Conny Voordendag stelde zij vast dat, zeker bij de laatste verkiezingen en kabinetsformatie, gebleken is dat een evenwichtige man/vrouwverdeling niet vanzelf gaat. Daarom begonnen zij met de actie 'Vrouwen in de politiek: vanzelfsprekend'.

De twee realiseren zich dat de tijd dringt en dat het lastig zal zijn vrouwen te vinden die zich alsnog kandidaat kunnen en willen stellen.

,,Daarom ook moet deze samenwerking een meer continu proces worden -niet alleen ten tijde van verkiezingen. Misschien kunnen we uit tijdgebrek deze keer niet zoveel uithalen als we zouden willen. Maar het is wel zinvol dat er zoveel mensen achter dit initiatief staan'', aldus Leferink en Voordendag.

Vlak voor de verkiezingen zal het samenwerkingsverband van vrouwenorganisaties nog een campagne starten waarin kiezers worden opgeroepen een voorkeurstem uit te brengen op een vrouw, onder meer via een kaartenactie op internet. Ook worden opiniepeilers verzocht de vraag 'stemt u op een man of een vrouw?' mee te nemen in hun enquêtes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden