Lijstduwer? Dan dus ook de raad in!

Ik ben lijstduwer van de kandidatenlijst van het CDA in Rotterdam. Daaraan gingen de nodige aarzelingen vooraf, maar ik heb toch besloten mijn partij deze dienst te moeten bewijzen.

Nu bekoort het lijstduwerschap niet iedereen. Prof. dr. Joop van Holsteyn schreef eerder een artikel in deze krant onder de kop 'Lijstduwer houdt kiezer simpelweg voor de gek'. Dat las ik met toenemende ergernis en verontwaardiging - maar de titel bleek de lading wel te dekken.

In feite suggereert Van Holsteyn dat vele partijen zich schuldig maken aan kiezersbedrog door bekende kandidaten op de lijst te zetten zonder dat zij volksvertegenwoordiger willen zijn. Als voorbeeld wordt Elco Brinkman op de vorige CDA-lijst voor Leiden genoemd.

Mocht dat al zo zijn, dan nog is genoemde wetenschapper wel erg ongenuanceerd en onzorgvuldig. Is zijn mening gebaseerd op onderzoek onder alle lijstduwers? Naar mijn overtuiging niet bepaald. Maar ik heb besloten mijn partij een dienst te bewijzen. In de overtuiging dat ik, indien bij voorkeur gekozen, alsnog raadslid zal worden.

Want inderdaad, de kiezer mag niet bedrogen worden. Frustratie en boosheid bij de kiezer, daaraan maak ik mij dan ook zeker niet schuldig. En, gelukkig, geldt dat ook voor velen met mij!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden