Lijst VVD'ers in opspraak weer langer

Jacques Damen voor de rechter voor declaratiefraude. Zelf noemt hij het slordigheden.

En toen waren het er negen. In de schier eindeloze reeks VVD-politici met integriteitsproblemen was het gisteren de beurt aan Jacques Damen, voormalig VVD-wethouder te Vlissingen. Een gevalletje declaratiefraude. Alweer, zou je bijna zeggen. Het Openbaar Ministerie beticht Damen ervan tussen 2011 en 2013 zeker vier van zijn opgegeven dienstreizen niet voor de gemeente Vlissingen te hebben gemaakt. Bovendien zei hij in Vlissingen te wonen, maar woonde hij er niet.

Damen zelf deed er gisteren het zwijgen toe. De publicitaire schade is al groot genoeg, vindt hij. Het afgelopen jaar had hij veel te verduren; daar kon hij journalisten bij missen als kiespijn. Stil luisterde hij dus hoe rechtbankvoorzitter Gerard Nomes hem de belangrijkste feiten uit het strafdossier voorhield. Hoe het in 2013 op het gemeentehuis in Vlissingen begon op te vallen dat de wethouder wel erg vaak op vrijdagmiddag voor zaken naar de provincie Utrecht moest, waar hij toevallig zelf woont. Hoe hij dan steevast honderden dienstkilometers declareerde, onder vermelding van vage omschrijvingen van bijeenkomsten. Hoe de Rijksrecherche het bestaan van een aantal van die bijeenkomsten had gepoogd te verifiëren, zonder resultaat. En hoe er steevast onduidelijkheid was over zijn woonplaats: waarom stond Damen wel ingeschreven in Vlissingen, maar zei degene bij wie hij inwoonde dat hij nog nooit bij haar thuis was geweest?

Allemaal 'slordigheden', had Damen eerder verklaard, tegen de Rijksrecherche. 'Onnauwkeurig' was het, maar geen opzet. "Soms is een vergissing gewoon een vergissing", zei zijn advocaat Nienke Smeets. "Cliënt heeft integriteit hoog in het vaandel staan." Dat de officier van Justitie 10.000 euro boete en een taakstraf van 75 uur eist - het is wat Smeets betreft flauwekul. Haar cliënt heeft zich op geen enkel moment verrijkt.

Voor de gemeenteraadsleden van Vlissingen staat dat in schril contrast met wat zij vonden. Niek Peters, raadslid voor D66, zat in 2013 in een onderzoekscommissie naar de declaraties. Onder burgemeester en wethouders, concludeerde die commissie, was na 2011 in korte tijd een 'creditcardcultuur' ontstaan, waarin de gekste dingen declarabel werden. "Soms stonden op een nota tientallen alcoholische versnaperingen bij een lunch", zegt Peters. Op zichzelf waren niet de braspartijen laakbaar, noch de hotels. Maar liegen over dienstreizen en het wonen waren dat wel. Peters deed uiteindelijk met vier andere raadsleden aangifte tegen de inmiddels ex-wethouder.

De reactie van Damen is opvallend. Hem is ernstig onrecht aangedaan, zo heeft hij aan de Rijksrecherche geschreven. Een leven wijdde hij aan politiek, hij zat in Staten, waterschap en gemeente, en nu dit. Om 'slordigheden'. Dat doet denken aan de reacties van een reeks andere VVD-politici, eerder deze maand. "Gewoon stom", zei het eerder deze week vertrokken VVD-Kamerlid René Leegte over zijn verzwegen nevenfunctie. Mark Verheijen, het Kamerlid dat een maand geleden moest opstappen vanwege verkeerd gedeclareerde dienstreizen, sprak over 'tendentieuze berichtgeving'. Nergens in die reacties enige consideratie met de burger, en diens belastinggeld.

Ook in Vlissingen bedoelde VVD-wethouder het integer

Inmiddels is de lijst van VVD-politici in opspraak behoorlijk lang. Behalve Leegte, Verheijen en Damen staan daar Jos van Rey, de voormalig wethouder van Roermond en Ton Hooijmaijers op, voormalig gedeputeerde van Noord-Holland. De zaak tegen Van Rey - fraude, omkoping, corruptie - moet nog beginnen. Tegen Hooijmaijers werd begin deze maand in hoger beroep vier jaar cel geeist vanwege fraude, omkoping en valsheid in geschrifte.

Onlangs kreeg Tweede Kamerlid Johan Houwers een boete van 4000 euro opgelegd. In de gemeente Stichtse Vecht zit VVD-raadslid Kathalijne de Kruijf in de cel op verdenking van witwassen.

Van een andere orde is VVD-minister Ivo Opstelten, die moest aftreden omdat hij de Kamer verkeerd had geïnformeerd en staatssecretaris Fred Teeven, die in Opsteltens val meeviel. Gisteren werd Teeven als Kamerlid geïnstalleerd. Ook Jos van Rey werd gisteren beëdigd- als het enige lid van de fractie van Volkspartij Limburg in de Staten van Limburg. Als lijstduwer van die partij had hij veel meer stemmen dan de lijsttrekker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden