Lijst met spaarders in Luxemburg in handen van fiscus

Onderzoek | Opnieuw kreeg de belastingdienst inzage in Nederlandse bankrekeningen in het buitenland.

JAN KLEINNIJENHUIS en REDACTIE ECONOMIE

De Belastingdienst heeft nieuwe gegevens in handen gekregen van Nederlanders met spaargeld in het buitenland. Eind september ontving de fiscus informatie over ruim 4400 Nederlandse spaarders bij de bank BCEE Luxembourg, zo bevestigt een woordvoerder. Hoeveel geld er op die rekeningen staat wil de Belastingdienst nog niet zeggen, omdat het onderzoek nog loopt. Ook kan de dienst nog niet zeggen of het gaat om zwart geld.

De gegevens komen van het ministerie van financiën van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, die ze naar eigen zeggen anoniem kreeg toegespeeld via een harde schijf. In april van dit jaar kreeg de Belastingdienst ook al informatie over buitenlandse spaarrekeningen van Nederlanders uit Noordrijn-Westfalen. Toen ging het om ruim 10.000 rekeningen van de Zwitserse bank UBS, zo meldt de Belastingdienst.

Op de rekeningen van UBS stond, gemiddeld over de jaren 2006 en 2008, zo'n 4 miljard euro. Het is niet duidelijk welk deel daarvan niet is aangegeven bij de fiscus, aangezien het onderzoek naar de rekeningen niet is afgerond. Er zijn zelfs nog geen rekeninghouders benaderd, omdat daarvoor volgens de Belastingdienst 'nadere informatie uit het buitenland nodig is'. Het wachten is op de Zwitserse autoriteiten, die nog niet gereageerd hebben op verzoeken om informatie.

De informatie uit Duitsland is een onverwachte meevaller voor de Belastingdienst. Hoewel minister van financiën Norbert Walter-Borjans van Noordrijn-Westfalen er geen geheim van maakt te betalen voor informatie over zwartspaarders, zegt de Belastingdienst de gegevens gratis van Duitsland te hebben gekregen.

Toen de fiscus de gegevens in april in handen kreeg waren er vragen over de juridische status van de informatie. In een eerdere, vergelijkbare zaak kreeg de fiscus gegevens van Nederlandse spaarders bij de KB Lux-bank vanuit België doorgespeeld. In een langslepende rechtszaak oordeelde de Hoge Raad dat de fiscus de gegevens gewoon kon gebruiken, omdat niet was vast te stellen of er aan de Belgische kant sprake was van onrechtmatig verkregen bewijs. De Belastingdienst gaat er vanuit dat bij deze nieuwe gegevens hetzelfde geldt.

De Belastingdienst meldt zijn nieuwe gegevens in zijn halfjaarrapportage. Daarin staat ook dat de dienst een eerste inventarisatie naar de zogeheten Panama Papers heeft afgerond. Trouw en het FD berichtten vanaf april van dit jaar over grootschalige belastingontwijking met hulp van het Panamese juridisch adviesbureau Mossack Fonseca. Sinds begin mei is een gedeelte van die informatie vrijgegeven door ICIJ, het consortium van internationale onderzoeksjournalisten die de volledige administratie van Mossack Fonseca in handen kreeg via de Süddeutsche Zeitung.

Onderzoek door de Belastingdienst heeft 683 Nederlandse aanknopingspunten opgeleverd. Per 1 oktober van dit jaar had de fiscus daaruit 298 belastingplichtigen geïdentificeerd, waarvan 51 procent mkb'ers, 17 procent particulieren en 16 procent grote ondernemingen. 228 van de 298 casussen hebben al een eerste beoordeling gehad; in 148 van die beoordeelde zaken is belastingplichtigen een zogeheten kennisgevingsbrief toegestuurd.

De Belastingdienst benadrukt dat het gaat om ingewikkelde zaken die veel uitzoekwerk vergen. Voor het einde van het jaar verwacht de dienst geen resultaten in het onderzoek.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden