'Lijst met 1000 medische fouten gelekt'

null Beeld ANP
Beeld ANP

RTL Nieuws zegt in het bezit te zijn van een lange lijst met vermoedelijke medische missers en ongelukken in de zorg. Het gaat om zeer privacygevoelige informatie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Dolf Hendriks

De IGZ heeft inmiddels aangifte gedaan, omdat RTL Nederland de informatie 'op onrechtmatige wijze heeft verkregen'. De aangifte is niet tegen RTL zelf gericht. Het is onbekend wie de bron is van de informatie waarover RTL beschikt, meldde de IGZ dinsdag.

RTL schrijft dat het om zo'n 1000 meldingen gaat van calamiteiten in de zorg die de afgelopen 3 jaar zijn gedaan aan de IGZ. In een reactie liet RTL Nieuws weten dat de informatie 'via een omweg' bij het medium terecht is gekomen.

Naam en toenaam
De meldingen gaan volgens RTL over seksueel misbruik, zelfmoordpogingen, verwaarlozing van ouderen, ongelukken in operatiekamers en ook over grote fouten door medisch personeel. In meer dan 700 gevallen zouden de patiënten met naam en toenaam vermeld worden. En er worden 300 overlijdensgevallen genoemd.

'We zijn hier enorm van geschrokken en willen van RTL graag weten wie de informatie aan hen heeft geleverd', aldus een woordvoerster van de IGZ. De Inspectie kreeg dinsdag van RTL een aantal documenten toegestuurd. De informatie kan volgens de IGZ 'direct raken aan de veiligheid van burgers en aan de kwaliteit van de zorg'.

'Gezien het belang dat de inspectie hecht aan het vertrouwen dat burgers moeten kunnen hebben in veilige zorg en het toezicht daarop, is het voor de inspectie van groot belang dat deze zaak tot op de bodem wordt uitgezocht', schrijft de IGZ in een verklaring.

Opheldering
In de Tweede Kamer klonken dinsdag bezorgde reacties op het uitlekken van de IGZ-meldingen over misstanden in de zorg. Partijen willen opheldering van minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

VVD'er Michiel van Veen gaat schriftelijke vragen stellen over de zaak. Mogelijk roept hij Schippers volgende week ook naar het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij vindt het 'schokkend' dat de informatie bij RTL Nieuws terecht is gekomen en wil dat 'de onderste steen' boven komt. Ook Hanke Bruins Slot (CDA) is geschrokken.
'Deze gegevens hadden nooit op straat mogen komen.' Zij vindt dat de minister het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) naar de zaak moet laten kijken, 'om te kijken hoe dit kon gebeuren, maar vooral om uit te vinden hoe het voorkomen had kunnen worden'.

Reinette Klever (PVV) en Lea Bouwmeester (PvdA) zijn eveneens ongerust over het lekken van de gevoelige informatie. Op Twitter vraagt Klever zich af of Schippers nog steeds denkt dat het elektronisch patiëntendossier veilig is. Renske Leijten (SP) vraagt de minister de volledige lijst (geanonimiseerd) openbaar te maken en aan te geven welke actie de IGZ heeft ondernomen, zodat iedereen ervan kan leren. Bouwmeester meldt, eveneens via Twitter, dat het uitlekken van de gegevens voor haar 'het belang aangeeft van openheid bij fouten, zodat er van geleerd kan worden. Dat vergroot het vertrouwen in de zorg.'

Bruins Slot is het daarmee eens. 'Het is goed dat er wordt gemeld. Maar dit is wel zeer privacygevoelige informatie. De Inspectie heeft de taak ervoor te zorgen dat daar niemand bij kan en mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat er wat met de informatie gebeurt en zij goede zorg krijgen. Het zou daarom goed zijn als de IGZ bijvoorbeeld in het jaarverslag anoniem gemaakte meldingen opneemt die het begin van een trend kunnen zijn en meteen aangeeft wat er aan wordt gedaan om die ontwikkeling te stoppen', aldus de CDA'er.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden