Lijst 'meest gezochte nazi's'

De meest gezochte nazioorlogsmisdadiger, Laszlo Csatary, is gevonden in de hoofdstad van Hongarije, Boedapest. Hij staat bovenaan een lijst van meest gezochte oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog van het Simon Wiesenthal Centrum. Dit centrum werd vernoemd naar een bekende Joodse nazi-jager. Hieronder volgt een overzicht van de meest gezochte nazi's.

Bovenaan de lijst staan eigenlijk Alois Brunner en Aribert Heim, maar zij zijn vermoedelijk al overleden en daarom worden ze niet meer meegerekend.
1. Laszlo Csatary (97):
Csatary was een Hongaarse politiechef in het door nazi's bezette Tsechoslowakije. Hij hielp bij het organiseren van de deportatie van ongeveer 15.700 joden naar Auschwitz. Na de oorlog vluchtte hij in 1955 naar Canada, waar hij een Canadese burger werd. In 1997 werd zijn burgerschap ingetrokken omdat hij gelogen zou hebben in zijn aanvraag voor burgerschap. De Britse tabloid The Sun claimt hem in Boedapest te hebben gevonden.
2. Gerhard Sommer:
De voormalige Duitse SS-officier was betrokken bij het uitmoorden van 560 burgers in een Italiaans dorp in 1944. Sinds 2002 loopt er een onderzoek naar hem, maar tot nu toe is hij nog niet veroordeeld.
3. Vladimir Katriuk:
Katriuk diende in het Oekraïense bataljon dat Joden en andere burgers in Wit-Rusland vermoordde. Hij wordt beschuldigd van het organiseren van het 'Bloedbad van Chatyn' waarbij alle dorpsbewoners werden verbrand in een schuur. In 1951 is hij van Frankrijk naar Canada verhuisd.
4. Karoly Zentai:
Zentai nam deel aan de vervolging van en de moord op Joden in Boedapest in 1944. Hij is naar Australië gevlucht. Hongarije heeft in 2005 om zijn uitlevering gevraagd. Dat verzoek is nog steeds in behandeling.
5. Søren Kam:
Als Deense SS-officier heeft hij meegedaan aan de moord op een krantenuitgever die antinazi was. Duitsland weigert Kam uit te leveren aan Denemarken. Duitsland levert geen Duitse staatsburgers uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden