Lijst Fortuyn mist politici

ROTTERDAM - Pim Fortuyn heeft gisteren zijn kandidatenlijst gepresenteerd. Bij de eerste 29 kandidaten zijn vier vrouwen, van wie twee van allochtone afkomst. Fortuyns nummer twee is de Kaapverdiaan João Varela.

Boerenleider Wien van den Brink verliet nog voor de lijst werd gepresenteerd, de onlangs ingerichte partijburelen van de Lijst Pim Fortuyn, op een Rotterdams bedrijventerrein. Van den Brink was zo ongelukkig met de 43ste plaats die Fortuyn hem had toebedeeld, dat hij zich heeft teruggetrokken.

De 52 kandidaten hebben met elkaar gemeen dat ze geen ervaring hebben in de politiek. Dat is eerder een voordeel dan een nadeel, vindt de longarts Jukema uit Edam. ,,Wij worden niet gehinderd door het politieke klimaat, en daar willen wij ook niet aan meedoen.''

Jukema is een van de vier medisch specialisten op de de lijst van Fortuyn, die in de laatste peilingen op 29 zetels staat. Fortuyn gaat ervan uit dat de problemen in het onderwijs en de gezondheidszorg zonder extra geld zijn op te lossen. Jukema ziet dat ook zo, maar benadrukt wel dat het boek van Fortuyn geen dictaat is; het partijprogramma wordt binnenkort gepresenteerd.

Jukema's collega Dekker (nummer 10), een cardioloog, heeft een privé-kliniek in het Belgische Zelzate. Hij keert zich tegen 'alle idiote regelingen van minister Borst van volksgezondheid', die de particuliere zorg onmogelijk maken. Fortuyn is voorstander van privé-klinieken.

De lijst is volgens Fortuyn een mooie combinatie van verschillende generaties en uiteenlopende disciplines. Bij de eerste dertig zijn drie allochtonen. Ook daarmee is volgens Fortuyn aangetoond dat zijn beweging er niet een is van 'blanke, ontevreden mannen van boven de vijftig', zoals de kritiek vaak luidt.

Dammer Harm Wiersma staat op de achttiende plaats. Hij staat voor 'nieuwe sportiviteit, vooral in het politieke debat.' Philomena Bijlhout, eindredacteur bij TV Rijnmond, staat op nummer 15. Zij heeft, naar eigen zeggen in goed overleg met haar werkgever, haar baan opgezegd nu ze de politiek in wil; dat is niet goed te combineren met de journalistiek. Op nummer 7 staat hoofdinspecteur Kievits, na achttien jaar werken op straat nu reeds enige tijd verbonden aan het instituut voor politie-opleidingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden