Lijst delicten Holleeder wordt nog langer

Schetsen van de gezichtsuitdrukkingen van Holleeder tijdens de vierde pro forma zitting. Beeld ANP

De van meervoudige moord verdachte Willem Holleeder wil dat zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex Sandra den Hartog per persoon twintig dagen worden verhoord. Zo'n uitzonderlijk lang getuigenverhoor kun je uitleggen als een gedegen speurtocht naar de waarheid. De vrouwen zullen dat echter ook ervaren als een van de pogingen van hun broer hun leven onder controle te houden, ook al zit hij inmiddels een jaar in de cel in Vugt.

Het Openbaar Ministerie (OM) uitte gisteren voor de rechtbank Amsterdam de vrees dat na een dusdanig lang verhoor bij de rechter-commissaris elke emotie en authenticiteit uit de verklaringen is verdwenen. Het OM vindt daarom dat eerst een algemeen verhoor in openbaarheid bij de rechter moet plaatsvinden.

De vrouwen, die eerder deze week in het Passage-proces hun verhaal vertelden, hebben er nadrukkelijk behoefte aan de wreedheid van hun broer wereldkundig te maken. De advocaat van Holleeder vindt de wens van het OM overbodig. Het zijn de feiten die tellen en niet de emoties, vindt Stijn Franken.

Moord op Mieremet
De drie vrouwen vormen een zeer belangrijke bron voor het bewijs tegen hun broer. Gisteren werden aan de lange lijst met delicten waarvan Holleeder wordt verdacht twee nieuwe feiten toegevoegd. Het gaat daarbij om de poging tot moord en de uitlokking van de geslaagde moord op de Amsterdamse crimineel John Mieremet. Die is op 26 februari 2002 op de Keizersgracht voor het kantoor van zijn advocaat Evert Hingst (later ook geliquideerd) beschoten, terwijl Holleeder elders op de gracht vanaf een brug zou hebben toegekeken.

Toen de moordpoging mislukte, was hij daarover razend, zo verklaart onder meer zijn ex-vriendin Sandra, de weduwe van de eerder vermoorde Sam Klepper. Mieremet werd uiteindelijk op 2 november 2005 in Thailand geliquideerd. In de tussentijd had Holleeder jacht op Mieremet gemaakt, zo vindt het OM.

Via de Hells Angels is destijds ook een poging gedaan om Mieremet tijdens zijn herstel van de eerste aanslag toch van kant te maken. De lijst met delicten groeit gestaag. Holleeder wordt nu vervolgd voor de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), mede-Heinekenontvoerder en zwager Cor van Hout (2003) en het medeplegen van de moord op Cees Houtman (2005) en kroegbaas Thomas van der Bijl (2006).

Bedreiging en afpersing
Daarnaast wordt hem de doodslag op Robert ter Haak aangerekend, de man die naast Cor van Hout stond. En dan is er nog de poging tot doodslag op David Denneboom, die Endstra vergezelde op zijn laatste dag. Volgens de weduwe Klepper heeft Holleeder tegenover haar ook de moord op haar man Sam opgebiecht.

Het OM heeft die moord (nog) niet op de dodenlijst van Holleeder gezet. De politie maakte gisteren bekend dat er vier verdachten zijn opgepakt voor de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Lucas Boom. Het gaat om twee Amsterdammers (23 en 34) en twee verdachten uit Den Haag (29).

Boom, met wie Holleeder, volgens zijn zus Astrid, kwade zaken deed, werd op 9 juni voor de ogen van tientallen basisschoolleerlingen doodgeschoten in een woonwijk in Zaandam. Daarbij werden zware wapens gebruikt. Volgens Astrid Holleeder was Boom, alias Puk, omringd door jonge criminelen. Een nieuwe generatie die Holleeder kon gebruiken bij zijn hoofdmiddel van bestaan: bedreiging en afpersing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden