Lijst controversiële onderwerpen groeit

Automobilisten demonstreerden onlangs bij het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag tegen de plannen voor kilometerheffing. (ANP)

De Tweede Kamer wil niet dat er de komende tijd beslissingen worden genomen over de invoering van de kilometerheffing.

Tijdens een overleg in het parlement bleek een substantiële minderheid van de Kamer tegen de heffing, waarna de rest van de Kamer accepteerde dat het onderwerp voorlopig op de lange baan wordt geschoven.

Luchtvaart en waterplan

De Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat nam donderdag een lange lijst thema's door die al dan niet als controversieel werden bestempeld. Daaronder ook de Luchtvaartnota die de grenzen aan de groei van Schiphol en de ontwikkeling van regionale luchthavens bepaalt. De volksvertegenwoordigers waren verder van mening dat de uitwerking van het nationaal waterplan eveneens moet worden overgelaten aan een nieuw kabinet en nieuwe Kamer. Dit plan stoelt op het advies van de Deltacommissie over hoe Nederland ook op langere termijn te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Ov-chipkaart

Ook de ov-chipkaart is een heet hangijzer. Toch werd de verdere invoering van dat vervoersbewijs niet als omstreden betiteld. De Kamer wil dat de technische verbetering van de kaart door kan gaan. De parlementariërs blijven dit traject nauwgezet volgen en kondigden donderdag aan dat als er een kink in de kabel komt, de strippenkaart als wettig vervoermiddel niet mag worden ingetrokken in vervoersgebieden waar daar al concrete plannen voor bestaan.

Drank- en horeca en elektronisch patiënten dossier

Demissionair minister Ab Klink moet tot zijn spijt zijn wetsvoorstel voor aanpassing van de Drank- en Horecawet in de ijskast zetten. Door aanpassing van de wet mochten gemeenten experimenteren met een leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcohol. Klink mag ook niet verder werken aan de tarieven van de medisch specialisten, de rookvrije horeca, wijziging van de AWBZ, het geneesmiddelenbeleid en orgaandonatie.

In afwachting van wat de Eerste Kamer later deze maand besluit over het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) schrapte de Tweede Kamer donderdag een geplande vergadering daarover. Later wordt alsnog bekeken wat er moet gebeuren met dit dossier, dat vragen oproept over de beveiliging van de privacy.

De Kamer wil verder dat de bewindsman snel aangeeft hoe hij de de ziekenhuizen tegemoetkomt die door wijziging van de regels nu financiële zorgen hebben. Zoals de Kamer ook aangaf dat nog wel werk moet worden gemaakt van de de aanpak van genitale verminking.

Villabelasting

De 'villabelasting' kreeg op initiatief van VVD, D66 en CDA weliswaar het stempel controversieel, maar de PvdA wil het voorstel toch behandelen. Door de ’villabelasting’ moeten huizenbezitters met een huis van boven 1 miljoen euro meer belasting betalen. De PvdA gaat de tekst gewoon kopiëren in een eigen initiatiefwetsvoorstel, waardoor het alsnog behandeld kan worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden