Lijkwade Turijn weer te zien, maar je moet wel reserveren

(TROUW)

Volgens de katholieke kerk is het de linnendoek waarin de gekruisigde Christus werd gewikkeld, volgens nogal wat historici gaat het om een vervalsing. Voor het eerst in vijf jaar kan iedereen die dat wil de Lijkwade van Turijn met eigen ogen zien in de kathedraal van de Noord-Italiaanse stad. Aanleiding is de tweehonderdste geboortedag van Don Bosco, een heilige uit Turijn die een grote verering voor het doek koesterde.

De Lijkwade werd voor het eerst gefotografeerd in 1898 en is al eeuwenlang bron van discussie. Op het doek (4,36 bij 1,1 meter) zijn de afdrukken te zien van een bebaarde man die veel weg heeft van Jezus Christus. Hoe de afdrukken op het doek zijn gekomen, weet niemand.

Ander groot probleem blijft de datering. Op last van het Vaticaan werd de Lijkwade in 1988 voor het laatst grondig onderzocht. Onderzoekers concludeerden toen dat het doek uit de periode tussen 1260 en 1390 stamde en dus onmogelijk aan Jezus kan hebben toegehoord. Collega-wetenschappers bestreden dit weer en hielden vol dat de Lijkwade wel degelijk uit 33 na Christus stamde.

De toegang tot de Lijkwade is gratis, maar reserveren is verplicht. Ruim een miljoen pelgrims hebben dat al gedaan. Paus Franciscus gaat op 21 juni. Hij zei zondagochtend in Rome na het Angelusgebed dat de Lijkwade gelovigen helpt om "in Jezus het barmhartige gelaat van God te vinden."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden