Lijfstraffen in slecht onderhouden moskee-internaten

Honderden kinderen wonen in vaak slecht onderhouden moskeeën in Nederland. Deze moskee-internaten blijken vaak niet brandveilig, en in een enkel geval is zelfs sprake van illegaliteit. Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat er nauwelijks sprake is van toezicht door de overheid.

Uit het onderzoek blijkt dat er in Rotterdam drie moskee-internaten staan. Een vierde is in de maak. In Rotterdam-Zuid zouden al jaren vijftig meisjes illegaal op zolder wonen. In een vertrouwelijke gemeentelijke notitie waarover de krant beschikt, wordt gesproken over een gevaarlijke situatie. Van een ander internaat weet de gemeente dat jongeren daar bij brand geen veilig heenkomen kunnen vinden. Ook in Amsterdam, Arnhem, Breda en Utrecht staan moskee-internaten.

De gemeente Rotterdam en deelgemeenten hebben nooit een einde gemaakt aan de onveilige situaties en toezichthouders als de GGD zouden, zo blijkt uit het onderzoek, nooit hebben gereageerd op het bestaan van lijfstraffen binnen de internaten.

De politiek heeft inmiddels op de bevindingen gereageerd. De Rotterdamse wethouder Hamit Karakus (ruimtelijke ordening, PvdA) noemt het dossier complex, maar zal de komende week contact opnemen met de moskeeën.

Staatssecretaris Martin van Rijn (volksgezondheid, PvdA) neemt snel contact op met het Rotterdamse Bureau Jeugdzorg. De situaties zoals in de NRC beschreven, roepen bij hem grote vragen op over de veiligheid en de gezonde ontwikkeling van kinderen.

In de Tweede Kamer tekent zich, zo blijkt uit de reacties, een meerderheid af die vindt dat de Bureaus Jeugdzorg het toezicht over de internaten moet krijgen. Dit naar analogie van de schippers-internaten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden