Lijfgebonden zorg moet in AWBZ blijven

MONA KEIJZER en TWEEDE KAMERLID VOOR HET CDA

De wethouder van Deventer betoogde in een uitzending van 'Nieuwsuur' dat persoonlijke verzorging van mensen die lijfgebonden zorg nodig hebben, prima door vrijwilligers kan worden gedaan. Onder persoonlijke verzorging verstaan we in de zorg bijvoorbeeld het wassen van mensen, verschonen van katheterzakken en verwisselen van protheses.

De ophef was groot. Maar al gauw verengde de discussie zich enkel tot de vraag of het een goed idee is om werklozen en uitkeringsgerechtigden deze zorg te laten geven. Kort daarop liet de Vereniging van Nederlandse Gemeenten weten dat lijfgebonden zorg door professionals moet worden geleverd. Ook de staatssecretaris stuurde een brief naar de Kamer met gelijke inhoud. En terecht. Daarmee leek de kous af.

Maar het is maar de helft van de discussie. Dit kabinet wil de persoonlijke verzorging overhevelen naar de gemeenten. Het gaat vallen onder ondersteuning die op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) aan burgers wordt verleend. De WMO gaat daarbij aangepast worden, zodat zorgbehoevenden voor hulp eerst hun sociale netwerk moeten gaan aanspreken. Onder sociale netwerk vallen familie, vrienden en buren. Pas als daar niemand is die kan helpen, komt de gemeente in beeld om thuiszorg te leveren.

Voor het doen van de boodschappen vindt ook het CDA dit een logische gang van zaken. Maar: persoonlijke verzorging gaat om lijfgebonden, langdurige zorg. De scheidslijn met verpleging is vaak dun. Dit is geen zorg waarvoor je zomaar een beroep op de familie en buren kunt, en wilt doen. Juist om de solidariteit in ons zorgstelsel te houden, is dit een brug te ver. Het CDA pleit al jaren voor het in de AWBZ houden van lijfgebonden verzorging en verpleging zowel thuis als in een instelling. Binnen de AWBZ zitten genoeg mogelijkheden om te kijken hoe we de broodnodige bezuinigingen kunnen realiseren. Buurtzorg Nederland laat bijvoorbeeld zien hoe dat moet.

Als we iets zouden moeten leren van Deventer is het wel, dat hetvoeren van 'keukentafelgesprekken' over lijfgebonden, langdurige zorg een gotspe is. Kabinet, begin er niet aan en houd deze zorg samen met verpleging in de AWBZ.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden