De vraag van monic

Lijden jongeren nu meer onder schoonheidsidealen dan vroeger?

Monic Slingerland Beeld Leo Lanser

O wat zijn ze mooi. Onbegrijpelijk dat ze dat zelf niet zien. Dat was mijn eerste reactie bij het lezen van Tijd, afgelopen zaterdag. Het weekendmagazine van Trouw was gewijd aan jongeren die zich op selfies op sociale media mooier maken dan ze zijn. Mijn verbazing groeide, acht bladzijden lang.

Op de foto’s staan jongeren van 16, 18 en 22 zowel naturel als na fotobewerking. Ook zonder de bewerking zijn ze wat mij betreft beeldschoon, maar niet alleen omdat ze jong zijn.

Ik ken ook jongeren die niet beeldschoon zijn. Maar wagen die zich nog wel op Snapchat of andere sites ? Afgaand op sociale media lijken er alleen mensen rond te lopen die er tiptop uitzien. Je vraagt je af waar de rest is. Nu ja de rest ... Het overgrote deel dus. 

Nieuwsgierig geworden door de bekentenissen van de jongeren in het artikel in Tijd ben ik op internet op zoek gegaan naar hun foto’s van zichzelf in bikini met en – heel dapper – zonder Photoshop. Daarmee willen ze de moordende schoonheidseisen aan de orde stellen. Ik moet zeggen, ook in de naturel versie zien ze er meer dan gemiddeld goed uit. In mijn ogen dan. Als treffende kop bij het artikel in Tijd staat: ‘Mooi, mooier, mooist. Waarom Meike (16) stopte met fotofilters’. Mijn reactie was: waarom is Meike eigenlijk met die fotofilter begonnen?

Beugels

Natuurlijk, uiterlijk is altijd belangrijk geweest, zeker in die leeftijdsgroep. Maar is er iets veranderd? Is het nu ‘normaler’ om mooi te zijn, jezelf goed te kleden, een recht en regelmatig ­gebit te hebben, haar dat goed zit? Hebben alle beugels, gezonde voeding, corrigerende operaties en andere ­behandelingen eraan bijgedragen dat er nu een generatie opgroeit die een hogere schoonheidsnorm neerzet? En heeft dat dan tegenstrijdig genoeg tot gevolg dat die hoge lat jongeren juist een gevoel bezorgt dat ze niet aan de voorwaarden voldoen, dat er van alles aan hen mislukt is?

Vergelijken is altijd lastig natuurlijk, zeker als het erom gaat de leefwereld van jongeren nu, naast die van jongeren te leggen die in de jaren zestig of zeventig opgroeiden. Waren de schoonheidseisen minder meedogenloos dan nu?

Geruststellend

Als ik al een verschil zie, dan is het dat mannen of vrouwen die met een jaloersmakende schoonheid gezegend waren, toen alleen op films of tv te zien waren. Ze leefden ergens ver weg, ze waren onbereikbaar en dat had iets geruststellends. Er viel ons, eenvoudige schepselen met scheve tanden, iets te dik of juist te knokig, met piekhaar of pukkels, niets te verwijten. Wij waren gewone mensen. Alleen filmsterren konden beeldschoon zijn en moesten dat dan ook. Als zij lelijk werden, moesten ze uit zicht verdwijnen. Wij mochten blijven, want we waren er nu eenmaal.

Hierin zie ik een belangrijk verschil met de situatie van jongeren nu. Schoonheid is gedemocratiseerd. ­Iedereen kan mooi zijn! Dus als je dat toevallig niet bent, heb je iets uit te leggen.

Graag leg ik mijn vraag aan u voor: lijden jongeren nu meer onder schoonheidsidealen dan vroeger?

Stuur uw reactie van circa 150 ­woorden uiterlijk dinsdag 12.00 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de ­antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Lees ook:

Voorheen naar de plastisch chirurg, tegenwoordig een gefotoshopte selfie

Met mooimaakfilters van een paar euro maak je in een paar seconden een ‘betere’ versie van jezelf. Voorheen nam iemand een plaatje van een tv-ster mee naar de plastisch chirurg, tegenwoordig is het gewoon een gefotoshopte selfie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden