Lights, camera, action

I’m going to make him an offer he can’t refuse. Een bekende uitspraak, maar uit welke film kwam deze quote ook alweer? En hoe zag de poster van kaskraker Titanic eruit? Met het nieuwe spel ’Scene it?’ voor de Xbox 360 wordt de filmkennis van de spelers opgefrist en tot het uiterste beproefd. Mensen die het witte doek liever mijden, zullen weinig plezier beleven aan deze game.

’Scene it?’ bestond al even als dvdspel, maar in de uitgave voor de Xbox zitten een paar uitdagende nieuwe opdrachten. Alles draait om de filmkennis van de deelnemers en deze wordt in verschillende puzzels getest. In drie rondes kunnen de spelers laten zien wat zij in huis hebben op het gebied van films. Met de bijgeleverde Big Button Pads krijgt het spel echt het karakter van een quiz. Wie het eerste op de knop drukt, mag het antwoord geven.

’Scene it?’ ligt in Amerika al even in de schappen, maar op 22 februari komt ook de Nederlandse versie uit. Helaas blijft het Nederlands beperkt tot de handleiding en moeten de deelnemers een redelijke kennis hebben van de Engelse taal om het spel tot een goed einde te brengen. De vragen, de antwoorden én de films zijn in het Engels. Geen spel voor kinderen dus. Daar zijn de vragen ook veel te moeilijk voor.

De gemiddelde filmfan zal zijn hersens flink moeten laten kraken bij de meeste opdrachten.

Gelukkig kun je verschillende vragen beantwoorden door gewoon goed te kijken. Bij het onderdeel Movie Clip krijgen de spelers een kort filmfragment te zien waarover ze vragen moeten beantwoorden. Dus dat is opletten. Op de acteurs, op de teksten en zelfs op de kleur van de halsband van de hond. Met een goed geheugen en een beetje geluk komt je hier een heel eind.

Op andere onderdelen moet je een ware filmfanaat zijn om de juiste antwoorden te kunnen geven. Bij Credit Roll moeten de deelnemers een film raden aan de hand van de aftiteling. En in Sequentials moeten vier films op volgorde worden gezet op jaar van uitgave. Geen eenvoudige opgave, zeker niet als drie van de vier films je volledig onbekend zijn.

’Scene it?’ is vooral een leuk spel voor een feestavond en een prettige afwisseling op het aloude triviant. Bijkomend voordeel is dat de Xbox zelf bijhoudt welke vragen je al gezien hebt. Zo voorkomt het spel dat je vragen dubbel krijgt en blijft het iedere keer weer een nieuwe uitdaging. (HJ)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden