Weblog

Liever Wijffels dan Zalm

Ewout Irrgang, Tweede Kamerlid SP

Het debat in Zeist gisterenavond was leuk om te doen. Ik geloof niet dat er één SP-stemmer tussen de zaal met tax directors van grote bedrijven zat. Maar zo’n debat scherpt altijd je standpunten. Ik kreeg in ieder geval van de KPMG organisatie complimenten dat ik ferm standhield.

Vandaag ben ik ook in Den Haag, ondanks dat de Kamer normaal gesproken niet op vrijdag vergadert. Zo’n dag kun je normaal gesproken dan gebruiken voor het voorbereiden van debatten, het voeren van gesprekken, media optredens, of werkbezoeken. Maar woensdagmiddag zijn we op de procedurevergadering van de commissie Financien, vertrouwelijk geinformeerd dat de minister van Financien ons vandaag wilde inlichten over een belangrijk besluit met betrekking tot Fortis Nederland en ABN Amro. Wonderbaarlijk genoeg is dat niet uitgelekt.

Wouter Bos (in hemdsmouwen) vertelt vanmiddag om 13.00 in de Wittewaal van Stoetwegenzaal aan de commissie Financien dat hij de integratie van Fortis Nederland en ABN Amro wil voortzetten. Hierdoor zal uiteindelijk één nieuwe bank ontstaan. Omdat dit even zal duren zal een eventuele beursgang of verkoop van deze nieuwe bank naar verwachting niet eerder dan in 2011 plaatsvinden.

Het meest opmerkelijk nieuws is dat Gerrit Zalm de beoogd CEO van de nieuwe bank is. Ik stel er gelijk een kritische vraag over: is Gerrit Zalm de juiste man op de juiste plaats voor een bankierswereld die fundamenteel zal moeten veranderen? Bos denkt van wel, maar ik had liever Herman Wijfels gehad, die de kredietcrisis onlangs het ‘einde van het fundamentalistische kapitalisme’ noemde. Dat zie ik Zalm nog niet doen. Volgende week is het debat in de Tweede Kamer over de toekomst van de beide banken.

Ewout Irrgang is Tweede Kamerlid namens de SP. Hij is lid van de Kamercommissies Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Economische Zaken, Financiën, Buitenlandse Zaken, Rijksuitgaven, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Defensie en Europese Zaken.

Volgende week schrijft PvdA-Kamerlid Chantal Gill'ard een weekblog voor trouw.nl/politiek .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden