Liever verwarming met pellets

MARIUS DE WILT en EIGENAAR PELLETFABRIEK IN SREBRENICA

In een artikel over pelletverwarming laat Trouw (18 november) komt een ondernemer aan het woord die deze vorm van verwarming probeert in de markt te zetten. In dat stuk staan ook kritische geluiden van wetenschappers van diverse pluimage.

Jammer dat het artikel nogal wat kanttekeningen plaatst bij pelletverwarming. De pelletkachel wordt in het artikel te duur neergezet. Dat kan veel goedkoper. Vandaar bij deze mijn nuancering.

We staan voor een transitie van kolen, olie en aardgas naar iets anders. Vroeg of laat is er voor ieder van ons wel een aanleiding om op een duurzaam alternatief over te stappen. Goed als de oude cv-ketel aan vervanging toe is, of bij renovatie of nieuwbouw van huizen en kantoren.

Feit is dat pelletverwarming voor onze economie, voor uw portemonnee en voor het milieu beter is dan olie of steenkool. Die komt van ver weg. Het geld verdwijnt naar het buitenland. We stoten CO2 uit bij de verbranding en het is relatief duur.

Sinds enkele decennia worden zon en wind gepromoot als goed alternatief voor fossiele brandstoffen. Ik pleit er daarbij voor om biomassa, en dan pellets in het bijzonder, mee te nemen in het palet van bronnen van duurzame energie. Pellets in de winter vormen een goede combinatie met zonnepanelen in de zomer.

Toegegeven, het arsenaal aan biomassa in Nederland is behoorlijk beperkt. Maar waarom zouden we het niet benutten? Al is het aanbod nog zo klein. En er is sinds enige jaren een flinke aanvoer van pellets per boot uit bijvoorbeeld Canada. Dankzij grote schepen, en de daardoor lage transportkosten, heeft de consument in Nederland een goed en betaalbaar alternatief voor aardgas. Wat betreft de energiekosten is een besparing van veertig procent ten opzichte van aardgas goed te realiseren.

Vincent Dekker beschreef vorig jaar in zijn blog op de website van Trouw het verdwijnen van de kolenboer. Ik veronderstel dat de kolenboer blijft en verandert in een pelletboer.

Pellets komen op en behoeven een distributie-apparaat.

Er valt veel besparing en milieuwinst te behalen door gebruik te maken van verwarming met pellets. En die pelletkachel hoeft tegenwoordig niet veel meer dan een gasketel te kosten, al moet je daarvoor wel even op zoek gaan.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden