Liever slimmere tactiek bij Wilders

De boer op met Power Point

Laat Wilders maar mooi de boer op gaan met zijn nieuwe PowerPoint-presentatie. Dan kan hij discussiëren met medeburgers, en niet al zijn energie gebruiken louter voor het bedienen van de media.

Jan Atze Nicolai Leeuwarden

Wilders is niet gek

De heer Wilders is verslaafd aan aandacht en heeft een grote angst om niet serieus genomen te worden en de media hebben hem daarmee wel degelijk in de kaart gespeeld.

Geert Wilders heeft in Fitna veel meer zelfbeheersing aan de dag gelegd dan de politici. Zo gek is Wilders dus niet.

Mij heeft vooral de paniekerige, angstige houding van de Nederlandse gezagsdragers een vreemd gevoel gegeven en dat heeft Wilders gesterkt in het maken van deze film. Wie weet wat zijn volgende stap zal zijn en wat zal dan de houding zijn van de politiek?

Willem Vizee Tiel

Allah of de Grondwet?

Toen ik in Trouw las dat Ayaan Hirsi Ali aan een schoolkind vroeg wat hij belangrijker vond, Allah of de Grondwet, kwamen opeens de bezettingsjaren bij me boven en voor het eerst dacht ik eraan te gaan emigreren als mijn land ooit een grondwet zou hebben die ik meer moest gehoorzamen dan God.

Toen ik las dat Wilders de Koran wil verbieden en de islam de voet dwars wilde zetten, voelde ik mij als christen solidair met alle vreedzame islamieten. De bereidheid van Wilders tot discussie, is voor mij een ’flatus’ (in de wandeling een wind), zolang hij niet bereid is ook zijn uitgangspunten ter discussie te stellen.

Overigens: laten we overgaan tot de orde van de dag en samen zorgen dat de onvrede wordt aangepakt. Mijn wens is dat alle Nederlanders meehelpen dat de noodzaak van de beveiliging van Wilders vervalt.

A.A. Veerbeek Nijmegen

Als vliegen op de stroop

De vraag van Willem Breedveld kan het best met ja worden beantwoord. Er komt iemand met extreme standpunten en hopsa: de persmuskieten vliegen eropaf als vliegen op de stroop. De Telegraaf voorop, maar ook Trouw liet zich niet onbetuigd, helaas. Dat was olie op het vuurtje van Wilders. Het lijkt mij nuttig als de pers eens wat verstandiger omgaat met de vrijheid en niet ’zelf nieuws gaat maken’.

Mijn vader zei veertig jaar geleden al: de krant moet vol! Soms denk ik dat er nog niets is veranderd.

A. Mudde Ridderkerk

2-0 voor Wilders

Wilders’ partij wijkt sterk af van wat gebruikelijk is. Zo ontbreken partijorganisatie en ledenbijeenkomsten. Die zijn ook niet nodig, getuige de kop van een artikel van Malou van Hintum in de Volkskrant van 8 december 2007: ’Met dit soort journalisten heeft Wilders geen partij meer nodig’.

Want door de enorme aandacht die Wilders krijgt, communiceert hij via de media met zijn achterban. Voorts werd gesteld dat journalisten tuk zijn op een rel en er baat bij hebben. Vandaar het brede podium dat hem geboden wordt, waarop hij zeer tactisch acteert: hij doet pittige uitspraken en trekt zich terug.

Ondanks zijn publieke functie is hij niet bereid zijn uitspraken publiekelijk toe te lichten of te verdedigen. Op die manier spant hij velen voor zijn karretje. Ik denk aan twee afleveringen van ’Pauw en Witteman’. Half november was minister Vogelaar te gast. Zij richtte zich tegen de spierballentaal van Wilders. Ze werd finaal afgebrand.

Op 3 december pleitte Doekle Terpstra voor redelijkheid in het debat over moslims en islam. Dit thema werd bedolven onder kritiek: Terpstra speelde op de man (Wilders), zijn actie was contraproductief en in de Tweede Kamer werd Wilders voldoende weersproken.

Wilders kon zijn zegeningen tellen. Zelf wordt hij in ’Pauw en Witteman’ niet aangepakt – hij komt gewoon niet – en mensen die tegen de ideeën van Wilders ingingen, werden krachtig aangepakt. 2-0 voor Wilders, dankzij tv.

Edward Krabbendam Goes

Te veel foto’s van Wilders

Waarom stond er in Trouw van 2 april weer een foto van Wilders op de voorpagina? Als het om de heer Rutte gaat, zoals de tekst onder de foto suggereert, waarom dan een wazige Rutte? En op pagina 7 opnieuw een foto van Wilders op weg naar de plenaire vergadering. Voegt deze foto iets toe? Kent de Trouw-lezer Wilders nog niet? De redactie doet me een groot genoegen om de heer Wilders voorlopig niet meer af te beelden. Te veel aandacht is voor geen enkel mens goed, maar zeker niet voor Wilders.

Mw A.C. Amelink Velp

Slecht gespeeld

Dat politiek een spel is dat slecht door (ex)calvinisten gespeeld wordt, is al gebleken uit de documentaire over Den Uyl. Toen was het Van Agt die het bloed onder diens nagels vandaan haalde, nu doet Wilders dat bij Balkenende. Het lijkt wel Stratego. „Het is maar een spelletje, haha, maar je bent er wel ingetrapt!” De verliezer wordt keihard afgerekend door Tom met zijn (paginagrote) spotprent in de Verdieping. Met deze letters doet het denken aan Obelix die roept: „Asterix, de Romeinen!”

Hopelijk speelt Jan Peter zijn volgende toernooi tegen Geert met een slimmere tactiek. De media zullen vanzelf minder ophef maken als de premier dat niet uitlokt.

Ineke Remijnse Almere

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden