Liever niet samen met openbare school

Van onze onderwijsredactie DEN HAAG - Samenwerken met een openbare school is voor directeuren van een protestantse school een heikel punt. Bijna driekwart van de protestantse directeuren heeft er bezwaar tegen.

Gaat het om scholen met een andere religieuze overtuiging, dan ligt samenwerking minder gevoelig: slechts 41 procent werkt liever niet samen met een katholieke school, en 59 procent liever niet met een algemeen-bijzondere school.

Dat blijkt uit een onderzoek onder honderd directeuren van een protestantse school, uitgevoerd door het Christelijk Pedagogisch Studiecentrum (CPS). Het wordt vandaag gepubliceerd.

Schooldirecteuren blijken op een zeer bepaalde manier te hechten aan de geloofsopvattingen van hun personeel. Een andere dan een christelijke godsdienst? Liever niet, zegt 72 procent. Maar katholieke, buitenkerkelijke of 'anders-gelovige' docenten mogen weer wel: 58 procent van de directeuren heeft daar geen moeite mee. Voor de leerlingen gelden nog weer soepeler opvattingen. Bijna 70 procent van de directeuren heeft geen moeite met leerlingen uit een andere religieuze traditie.

Bij sollicitatieprocedures blijken er flinke verschillen te bestaan tussen de protestantse scholen onderling. Ruim driekwart (78 procent) van de basisscholen zet in de advertentie dat de kandidaten 'kerkelijk betrokken' moeten zijn. Middelbare scholen zetten dat er minder vaak (60 procent) bij. Maar er blijkt een flinke groep directeuren (63 procent) te bestaan die het zelf niet zo wenselijk vindt om bij een sollicitatie op iemands kerkelijke betrokkenheid te letten.

Ouders van leerlingen met een ander dan christelijk geloof mogen van een meerderheid (54 procent) van de directeuren wel in de medezeggenschapsraad van de school zitten. Meer moeite hebben ze ermee, als zulke ouders ook in het schoolbestuur willen: dat vindt slechts één op de vier directeuren wenselijk. In de praktijk gebeurt dat overigens hoogst zelden.

Anders dan de publiciteit over islamitische leerlingen die een hoofddoekje willen dragen suggereert, zijn protestantse schooldirecties inschikkelijk over de gebruiken en verplichtingen van andermans geloof. Maar acht procent zegt daar geen rekening mee te willen houden. 'Het lijkt ons realistisch te stellen, dat het bij dergelijke gebeurtenissen om eenmalige incidenten gaat', schrijven de onderzoekers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden