Liever niet in voor- en achtertuin

(Trouw) Beeld reyer boxem
(Trouw)Beeld reyer boxem

Weer staan er Drenten op de achterste benen omdat GGZ verslaafden wil huisvesten in hun wijk. Hoeveel overlast geeft dat werkelijk?

Ellis Ellenbroek

GGZ Drenthe noemt het toeval dat ze uitgerekend in de Herman Broodstraat in Assen twee huizen hebben gehuurd. In de straat, genoemd naar de bekendste junk van Nederland, wil GGZ verslaafde psychiatrische patiënten laten wonen. Van het woord junks wil GGZ niets horen. De instelling spreekt over cliënten met een dubbele diagnostiek, die aan het eind van hun behandeling staan en weer voorzichtig zelfstandig kunnen gaan wonen. Maar feit is dat de Asser nieuwbouwwijk Het Palet niet blij is met de nieuwe bewoners.

Buren op de achterste benen. Het is een bekend beeld. Helemaal in Drenthe, waar verslaafdenzorg een paradepaardje is van de regionale GGZ. Vorig jaar ging in Beilen de Kliniek voor Duurzaam Verblijf open voor 36 uitbehandelde junks uit de Randstad. De kliniek zou eerst in Hooghalen komen, maar dat dorpje wist de verslaafdeninvasie met succes tegen te houden.

Omwonenden voeren steevast kleine kinderen aan als argument om te bedanken voor (ex-)verslaafde buren. Men vreest de handel op straat, geluidsoverlast, waardevermindering van de huizen. „N.I.V.E.A”, zegt GGZ-woordvoerster Janneke Wilpshaar. „Men wil het Niet In Voor- En Achtertuin.”

GGZ Drenthe heeft meer huizen waar cliënten met dubbele diagnose wonen. Wáár wil de instelling uit privacyoverwegingen niet zeggen.

Corina Vermeulen uit de Herman Broodstraat hoorde tijdens een GGZ-informatieavond de straatnaam Het Sticht vallen. Bewoners van die straat, in de Asser wijk Baggelhuizen, kennen inderdaad twee huizen met GGZ-bewoners. „Er is wel eens brand geweest en zwerfvuil”, zegt iemand, maar hij weet eerlijk gezegd niet wie dat op zijn geweten had. Jan en Ellie Klaucke wonen met hun kinderen op het pleintje De Wouden, iets verderop. Hier worden tal van appartementen door ex-verslaafden bewoond. Zij vallen niet onder de GGZ, maar onder de Regionale Instelling Beschermende Woonvormen (RIBW). „Wij hadden onze bedenkingen”, vertelt Jan Klaucke, maar wanklanken zijn er nimmer geweest. „Dat komt ook omdat het RIBW-kantoortje op de hoek zit. Ze hoeven maar iets fout te doen, of ze zijn zwaar aan de beurt.”

GGZ Drenthe stelt op zijn website tevreden vast dat er in vijf jaar huisvesten van dubbel gediagnosticeerden maar een keer geluidshinder is geweest. Volgens Janneke Wilpshaar loopt alles ook naar wens in Beilen, waar verslaafden met een rechterlijke machtiging zijn opgenomen. Reinier ter Avest, burgemeester van Midden-Drenthe, bevestigt het. Soms loopt er een verslaafde weg, maar meestal niet voor lang. De buren – vooral bewoners van de nieuwbouw aan de Klateringeweg, waar volgend jaar 120 patiënten worden ondergebracht – komen volgens de burgemeester al niet eens meer naar de reguliere overleggen.

Ter Avest hoor je ook niet meer over de door GGZ gebroken belofte om de junks niet buiten het hek te laten komen. In de Herman Broodstraat vinden ze dat laatste een typische GGZ-streek. Corina Vermeulen: „Ze vertellen maar een half verhaal. In ons geval hebben ze het over mensen die niet meer verslaafd zijn. Maar als je dan vraagt of ze methadon gebruiken is het antwoord ja. Dan zijn ze dus nog wel verslaafd.”

Achterkant van de huizen aan de Herman Broodstraat waar de GGZ Drenthe verslaafde psychiatrische patiënten wil onderbrengen. (FOTO REYER BOXEM, HH) Beeld reyer boxem
Achterkant van de huizen aan de Herman Broodstraat waar de GGZ Drenthe verslaafde psychiatrische patiënten wil onderbrengen. (FOTO REYER BOXEM, HH)Beeld reyer boxem

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden