null

OpinieMondkapjes

Liever niet, deze goedbedoelde, duurzame mondkapjes

Goedbedoeld, de actie van Zorgkapjes.nl, maar die door vrijwilligers gemaakte mondkapjes zorgen niet voor meer veiligheid, vreest Mieke Kipping-Geertsema, veiligheidskundige.

Zorgkapjes.nl, een initiatief van Brabantse ondernemers, laat duurzame mondkapjes maken. Ze voldoen niet aan de beschermingseisen voor het ziekenhuis, maar zijn wel te gebruiken in de kraamzorg, thuiszorg, en verpleeghuizen (Trouw, 27 april).

Gelukkig schrijft Zorgkapjes.nl zelf op zijn website dat hun maskers geen bescherming bieden tegen besmetting met het coronavirus. Wel wordt het risico op verdere verspreiding van het virus verminderd, aldus de site.

Verbijsterd vraag ik mij af waarom goedbedoelende vrijwilligers worden aangezet tot het maken van een product waar we niet op zitten te wachten. Een product dat niet beschermt tegen een besmetting zal de verspreiding van ziektekiemen niet verminderen, want wie besmet raakt, verspreidt. De stelling dat het kapje de verspreiding beperkt, impliceert dat de in katoen gevouwen stofzuigerzak virusdeeltjes tegenhoudt. Voldoen deze zakken aan NEN-EN 14683, zoals chirurgische mondmaskers? Wie controleert dat?

In de mondkapjesdiscussie moet steeds onderscheid gemaakt worden tussen bescherming van de medewerker en bescherming van de omgeving, dus patiënt, cliënt of collega. In het eerste geval gelden de verplichtingen uit de arbeidsomstandighedenwet. Wie geen contact heeft met coronapatiënten hoeft in zijn werk geen masker te dragen. Ter bescherming van de patiënt, de cliënt of de collega hebben de regering en het RIVM een heldere aanpak: wie Covid-19-achtige klachten heeft, blijft thuis.

Schijnveiligheid

Zorgkapjes.nl is niet de enige organisatie die mondmaskers maakt. Naar mijn mening zaaien deze goedbedoelde initiatieven verwarring, want wanneer doe ik nou dat katoenen masker op? Als ik zelf klachten heb, dus voor bescherming van binnen naar buiten, of om mezelf te beschermen tegen virus in mijn omgeving? Of allebei?

Erger is dat er een schijnveiligheid wordt aangeboden. Niet-gecertificeerde maskers geven geen enkele garantie op bescherming tegen besmetting, niet van de drager en niet van zijn omgeving. Wel zullen ze ervoor zorgen dat we niet de juiste afstand bewaren en we gaan vergeten om onze handen te wassen.

We voelen ons ten onrechte beschermd, schoon. Het risico wordt hiermee niet verminderd, maar juist vergroot.

Lees ook: 

Mondkapjes maken en tegelijk een betere moslim worden

Een beetje handig met een naaimachine? Maak mondkapjes! Duizenden mannen en vrouwen, onder wie veel ervaren Turkse naaiateliers, helpen vrijwillig mee en helpen zo hulpverleners buiten ziekenhuizen het risico op verspreiding van het coronavirus te verminderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden