'Liever meer belasting dan een hoger eigen risico'

null Beeld ANP
Beeld ANP

In Den Haag is belastingverhoging niet populair, maar in de samenleving ligt lastenverzwaring minder gevoelig. Meer belasting betalen is voor een flinke groep mensen een acceptabeler oplossing voor het betaalbaar houden van de zorg dan het verhogen van het eigen risico, waartoe onlangs is besloten.

Maaike van Houten

Het Sociaal- en Cultureel Planbureau stelt in het nieuwste kwartaalbericht Burgerperspectieven vast dat 'zorg' deze zomer flink is gestegen in de top tien van maatschappelijke problemen. Gezondheidszorg en ouderenzorg stonden begin dit jaar nog op de achtste plaats, maar komen nu op de vierde plek terecht. De zorg wordt zelfs gezien als de grootste opgave voor de politiek, nog boven de taak om de economie uit het dal trekken.

Oplossingen
In de enquête onder 1200 mensen en in gesprekken met een klein gezelschap droegen mensen tal van oplossingen aan voor het verminderen van de kosten van de gezondheidszorg. Minder weggooien van medicijnen, minder snel naar de dokter gaan, lagere salarissen voor specialisten. Voor de politiek hebben ze ook een boodschap. Het SCP legde drie oplossingen voor om de zorg betaalbaar te houden: verhoging van premies en belastingen, minder behandelingen en medicijnen vergoeden, en verhogen van eigen risico. Eenderde kiest voor lastenverzwaring om de voorzieningen op peil te houden, voor de tweede optie kiest net geen dertig procent. Het verhogen van het eigen risico, zodat de rekening voor ziekte meer bij het patiënt zelf komt te liggen, vindt maar dertien procent een goede oplossing.

Stabiliteit
Ook heeft het SCP gevraagd wat mensen verwachten van een nieuw kabinet. In de eerste plaats willen ze rust, en stabiliteit. Zonder dat ze wisten wat de verkiezingsuitslag zou worden, gaven ze al aan dat zij het op prijs zouden stellen als een kabinet er snel zit, en vier jaar blijft. De publicatie van het SCP wordt pas vandaag gepresenteerd, maar VVD en PvdA hebben al aangegeven dat zij vaart willen zetten achter de onderhandelingen over een nieuw kabinet.

Van politici verwachten mensen dat ze zich netjes gedragen en fatsoenlijk met elkaar debatteren, zonder grof te zijn. Zij kunnen het goede voorbeeld zijn voor een samenleving; de manier waarop Nederlanders met elkaar omgaan wordt net als voorgaande jaren, ervaren als het grootste probleem. De ondervraagden denken niet meteen dat de politiek hier veel aan kan doen. Maar als politici zich hoffelijk gedragen, dan kan dat volgens hen wel een bijdrage leveren aan een maatschappij waarin minder ergernissen bestaan over elkaars gedag.

undefined

Somberder dan ooit
Nederlanders zijn somberder dan ooit: meer dan zeventig procent vindt dat het meer de verkeerde dan de goede kant opgaat met dit land. Nog niet eerder tekende het Sociaal- en Cultureel Planbureau zo'n negatief toekomstbeeld op. Ook de tevredenheid met de politiek is op een dieptepunt beland: 39 procent geeft een voldoende. Dat de mensen zijn ondervraagd in de zomer, na de val van het kabinet, heeft vermoedelijk wel invloed gehad op dit lage cijfer. Ook voor het vertrouwen in de economie gaan de cijfers verder naar beneden. Iets meer dan de helft is nog maar positief, tegen 70 procent een jaar geleden. Tweederde vindt dat er bezuinigd moet worden. Net zoveel mensen zien de kloof tussen arm en rijk groter worden. Bonussen en 'graaicultuur' zijn mensen een doorn in het oog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden