Liever meer banen dan een paar maanden extra WW

Een werkzoekende bij een vestiging van het UWV in Rotterdam. Beeld ANP

De economische crisis kent vele slachtoffers: werkloze 55-plussers die nooit meer aan de bak komen, ontslagen dertigers die hun huis met een forse restschuld moeten verkopen, twintigers die zich ongans solliciteren terwijl de jeugdwerkloosheid oploopt.

De vraag wie de hardste klappen krijgt, is zinloos. Elke leeftijdsgroep kent haar eigen leed. Daarom ligt het niet voor de hand het voor één categorie in het bijzonder op te nemen. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, deed dat gisteren wel, bij de start van de onderhandelingen van werkgevers en bonden over de arbeidsmarkt.

Om Nederland sterker te maken, moet het ontslagrecht soepeler, zegt Knot, maar niet voor ouderen. Die zullen immers niet meer de vruchten plukken als uiteindelijk de economie weer opbloeit.

Dat is op zich een goed argument. De kabinetsplannen met de WW zijn draconisch: na een jaar al een uitkering op bijstandsniveau, en nog een jaar later de echte bijstand met alles wat daarbij hoort, zoals het opeten van de eigen woning. Onder die maatregelen lijden ook jongere werklozen, maar die hebben tenminste nog de kans om de schade later weer in te halen.

Het probleem is dat ook veertigers en vijftigers al bij de ouderen horen, wat betreft hun kansen op de arbeidsmarkt. Die groep is te groot om te ontzien; dat zou de noodzakelijke hervorming van de arbeidsmarkt eindeloos vertragen.

Desastreuze tussenstop bij de bijstand
Het is goed en sociaal om een kleine groep ouderen extra te beschermen. Maar alleen om te voorkomen dat zestigers vlak voor hun pensioen nog een desastreuze tussenstop bij de bijstand moeten maken. Misschien bedoelt Klaas Knot ook niet meer dan dat.

Al die andere mensen met of zonder baan hebben meer aan structurele maatregelen waardoor de arbeidsmarkt beter functioneert dan aan een paar maanden meer of minder WW. De overheid kan een steentje bijdragen door met gerichte investeringen banen te scheppen, bijvoorbeeld om huizen energiezuinig te maken: dat is goed voor bouwbedrijven en voor bewoners.

Bij het sociale overleg zullen vooral de bonden moeten inleveren. Het ontslagrecht zit de Nederlandse bedrijven in de weg, dus dat moet op de schop. Verkorting van de WW-duur prikkelt werklozen om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan. Het ligt voor de hand hiermee even te wachten tot de economie aantrekt, maar het principe is goed.

Ook al zijn dit weinig populaire maatregelen, vooral bij de vakbonden, ze zijn wel nodig.

 
De kabinetsplannen met de WW zijn draconisch
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden