Liever honger, dan broodje van dít Leger des Heils

Het is onacceptabel dat het Leger des Heils moslims uitsluit van maatschappelijke functies. Het wordt nota bene uit publiek geld betaald.

Het weigeren van het Leger des Heils om twee moslima's een dienstbetrekking te geven (Trouw, 2 juni) doet mij denken aan een voorval in 1997. Toentertijd wilde mijn begeleider aan het lerareninstituut een stageplaats voor mij regelen op een christelijke school in Veenendaal. Na drie maanden vol spanning kwam het bestuur met de mededeling dat ik daar als moslim geen stage mocht lopen. Gelukkig heeft een andere school, ook met een christelijke signatuur (Waddingxveen), mij deze kans gegund. Met veel plezier heb ik daar het vak levensbeschouwing, onder andere aan protestantse kinderen, gedoceerd.

De teleurstellende reactie van de Veenendaalse school heeft diepe sporen bij mij nagelaten. En zo kunnen de betrekkingen tussen christenen en moslims veel onheil ondervinden van de houding van het Leger des Heils. Natuurlijk zal niemand eisen dat het Leger des Heils een moslim aanneemt voor een geestelijke taak of om het evangelie te verkondigen. Maar het uitsluiten van moslims van maatschappelijke functies, die ook nog eens worden bekostigd met publieke middelen, is onacceptabel.

Wat dat betreft loopt het Leger des Heils ver achter op vele van haar zusterorganisaties van christelijk huize. Exodus (zorg voor ex-gedetineerden), protestantse en katholieke instellingen voor maatschappelijk activeringswerk, maar ook andere levensbeschouwelijke genootschappen zoals Humanitas, hanteren al lang geen geloofsdiscriminatie meer bij maatschappelijke functies. Hetzij omdat men met belastinggeld werkt, hetzij omdat moslims onderdeel uitmaken van het cliëntenbestand, hetzij uit principe.

Het Leger des Heils heeft het volle recht om haar christelijke identiteit te beschermen. Maar in het personeelsbeleid moet dat tot uitdrukking komen in de eis dat de normen en waarden (dat is anders dan geloofsleer) van de organisatie worden onderschreven. Moslims of andersgelovigen die aan deze eis voldoen, moeten aangenomen worden. Dat geldt overigens ook voor islamitische organisaties. Ook deze moeten openstaan voor werknemers met een andere levensbeschouwelijke achtergrond.

Het is jammer dat bovengenoemde maatschappelijk onverantwoorde houding van het Leger des Heils de mooie en zinvolle arbeid van haar vrijwilligers nu overschaduwt. Als dakloze student ben ik vaak goed geholpen met hun vele broodjes en warme maaltijden, in de vroege ochtenden en late avonden. Maar als ik had geweten dat ik deze maaltijden wel mocht nuttigen maar zelf niet mocht serveren, dan had liever honger geleden. Daarom moet het uitsluitingbeleid van het Leger, als het wordt voortgezet, op een bijsluiter komen zodat de consumenten van hun 'zorg- en welzijnsaanbod' daar kennis van kunnen nemen. Ik denk dat velen, ondanks de behoeftige en afhankelijke positie, dit aanbod links zullen laten liggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden