Liever helemaal geen regels

Wat zou u de paus influisteren, vroeg Monic Slingerland. De regels versoepelen of niet? Veel lezers zien kerkelijke regels überhaupt niet zo zitten.

Persoonlijke ervaring

Regels kunnen een houvast zijn, maar mogen niet tot een wet worden. Is dat niet ook waar Jezus zich tegen verzette in zijn tijd? Tegen het star vasthouden aan de regels zoals die in de Schrift stonden? Was het niet Jezus die zei: neem verantwoordelijkheid over je eigen leven en oordeel niet over anderen? Het is toch onmogelijk om kerkelijke regels in stand te houden voor alle christenen? Is het niet de hoogste tijd om de kerkelijke leefregels helemaal af te schaffen en mensen hun eigen verantwoordelijkheid te laten nemen, zodat er meer plaats komt voor de persoonlijke religieuze ervaring?

Francien van de Beek Bergeijk

Brug te ver

In een grote globale gemeenschap als de kerk zijn regels noodzakelijk. Die regels kunnen aan verandering onderhevig zijn door de tijdgeest. Dat wil niet zeggen dat we dan gelijk alles overboord moeten gooien wat een deel van de globale gemeenschap (het Westen) achterhaald vindt, terwijl deze voor het andere deel nog van toepassing zijn. Ik zou zeggen: laat katholieken met een tweede huwelijk gewoon ter communie gaan. Uw andere voorstellen over vrouwelijke priesters en homohuwelijk in de kerk zijn nog een brug te ver in het huidige klimaat en voor deze paus. Dat Afrika zich zou storen aan gematigde westerse veranderingen geloof ik niet zo. Afrikanen hebben met hun cultuur toch een ander bewustzijn van kerk, die wij niet kunnen delen.

R. Kamp Nijmegen

Niet verketteren

Mensen worden apathisch onder regelgeving. De kerk moet voor de eenvoud gaan, verbinden, bruggen slaan, troosten, empathie tonen. Niet verketteren, zoals de opperste kerkleiding in Nederland doet: een kardinale fout! Dit alles is wellicht ingrijpend, gecompliceerd en vooral progressief. Een volgend Vaticaans Concilie zou op de ingeslagen weg van het Tweede kunnen voortbouwen.

Peter Herdingh Soest

Katholieke knipoog

Het versoepelen van regels lijkt deze paus wel toevertrouwd. Ik ben daar een voorstander van. Omgekeerd zou de 'alleenheerschappij' van een conservatieve paus mij slecht bevallen. Maar vele jaren samenwerking in oecumenisch verband hebben mij als protestant wel geleerd een standpunt pro of contra in dezen te relativeren. De rooms-katholieke top-down-structuur kan zijn voordelen hebben boven de plaatsgebonden vergadercultuur van de protestantse traditie, maar ik heb ook de 'katholieke knipoog' leren kennen: wat wij hier doen mag officieel niet, maar het kan wel als we maar niks tegen de bisschop zeggen.

Guus Koelman Rotterdam

Wereldleider

Als de paus maar lang genoeg 'mijmert' bij het altaar van Casa Santa Marta dan krijgt hij vast wel een 'briljante ingeving', die hij dan gewoon kan invoeren, schrijft Monic Slingerland. Nog mooier lijkt het als die ingeving dan op een Nederlandse leest geschoeid is en de paus onze wet- en regelgeving hanteert als leidraad bij zijn besluitvorming. Onze cultuur als norm! Maar zo werkt het natuurlijk niet. De paus is tenslotte een wereldleider die met tal van culturen te maken heeft, niet alleen de onze.

Rico Pettinga Wijk bij Duurstede

Eigen geweten

Voor de meeste katholieken is het eigen geweten leidend. Natuurlijk is voor velen een formele steun voor bepaalde kwesties wel zo fijn. Dagdromend zou ik de paus vooral graag influisteren om wereldwijd te pleiten voor het recht op een soort lokaal en leefbaar inkomen voor iedere burger, eventueel in ruil voor enkele uren vrijwilligerswerk

Frans Vrijmoed Almere

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden