Liever geen leuke stukjes bij het kerstdiner van de VVD

Bij de Partij voor de Dieren doen ze niet zo ingewikkeld in de laatste vergaderweek van het jaar. Marianne Thieme, Esther Ouwehand en hun medewerkers laten gewoon een kerstdineetje bij de fractie langsbrengen. Van de bezorgservice met Indiase keuken. "Want Indiaas is een hemel voor vegetariërs", weet Ouwehand. "We hebben het te druk voor een echt kerstdiner. Op deze manier is het bij ons ook altijd gezellig hoor."

Andere partijen pakken traditioneel groter uit en gaan gezellig aan tafel. De Oude Zaal in het Tweede Kamergebouw zit komende week bijna elke avond vol met dinerende politici, van vrede vervuld dan wel met rode kerstmutsen op. De PvdA en het CDA hebben er zoals gewoonlijk op tijd gereserveerd. Nee, bij het CDA zit de zaal niet zo vol meer als vroeger. Maar de geslonken oppositiefractie weet de lange dinertafel toch nog goed te vullen omdat voldoende leden van de Eerste Kamer en vertegenwoordigers van het partijbestuur aanschuiven.

Kerstvetes
Veel partijen kennen op de (besloten) kerstdiners een cabaret-traditie. In voorgaande jaren ging het er tussen de schuifdeuren van de PvdA bijzonder pittig en persoonlijk aan toe, waardoor de toneelstukjes soms kerstvetes veroorzaakten die pas diep in het nieuwe jaar konden worden bijgelegd.

Bij de VVD hebben ze al jaren geleden geleerd dat partijcabaret vlak voor Kerstmis riskant is. Liberale, snedige politieke grappen, kwinkslagen op de persoon van de minister of een fractiegenoot; het is vaak geen goede combinatie met de stevige wijnconsumptie tijdens zo'n kerstetentje. Bij de VVD hebben ze de grappig bedoelde stukjes daarom afgeschaft en gaan ze gewoon lekker dineren zonder persoonlijke ongelukken. En ze eten buiten de deur.

Ook de van oorsprong buitenparlementaire SP houdt het jaarlijkse Kerstfeest ver weg van het Tweede Kamergebouw. Roemer en zijn collega's verzamelen zich jaarlijks voor hun borrel op het partijbureau in Amersfoort.

Nelson en Winnie
Wanneer de politici straks behalve bij de kerstgedachte ook nog een moment stilstaan bij de dood van de grote man uit Zuid-Afrika, dan valt te hopen dat iemand aan tafel zich nog de hilarische anekdote over Mandela herinnert die PvdA'er Ed van Thijn pas jaren later vertelde.

Van Thijn ontving op 16 juni 1990 als burgemeester van Amsterdam voor de eerste keer zijn grote held, die zojuist was vrijgelaten na 27 jaar gevangenschap. Terwijl de auto met de beroemde vrijheidsstrijder na lang wachten voorreed bij de Stadsschouwburg, oefende de opgewonde gastheer op de stoep nog een laatste keer de welkomsgroet die hij wilde gaan uitspreken: Welkom in anti-apartheidsstad Amsterdam, mister Mandela.

Voordat Van Thijn nog maar de handen van Nelson en Winnie kon schudden, maakte Mandela echter duidelijk dat het paar hoge nood had, na de lange reis naar Amsterdam. "Where is the toilet?", kreeg de burgemeester te horen van het aansnellende tweetal.

Over die merkwaardig verlopen eerste ontmoeting vertelde Van Thijn jaren later: "Gezamenlijk sprintten wij de trappen op van de Stadsschouwburg, waar Mandela de heren-wc in dook en Winnie pijlsnel het damestoilet binnenrende". Enige tijd later kwam de oude man opgelucht naar buiten. "Het was een lange reis", verontschuldigde Mandela zich. "Ja", antwoordde Van Thijn: "27 jaar".

Winnie had zich intussen in het damestoilet ontworsteld aan een warme jas, die ze bij aankomst op het vliegveld van iemand had geleend, maar die veel te krap was. Toen zij tenslotte naar buiten kwam, grinnikte ze tegen Ed van Thijn: "Free at last".

Eenzame kerst

1. Louis Bontes (groep-Bontes)

2. Henk Krol (50Plus)

3. Matthijs Huizing (VVD)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden