Liever geen kinderfilms

Ze vragen hem nog steeds om 'zoiets als E.T.' Maar Spielbergslaatste film gaat over het gijzeldrama van München 1972.

Time heeft de primeur van de nieuwste Steven Spielberg, 'Munich'. De film gaat over de gijzeling van en moord op elfIsraëlische atleten bij de Olympische Spelen van 1972. Ofeigenlijk, en hierin ligt volgens het blad de grote kracht vande film, behandelt Munich vooral de nasleep van deze moeder allerterreuracties.

De toenmalige Israëlische regering wilde de daders uit de wegruimen. “Elke beschaving moet compromissen sluiten met haar eigenwaarden als dat nodig is“, zo licht de toenmalige premier GoldaMeir dat besluit in een sleutelscène toe.

Vervolgens concentreert de film zich op geheim agent AvnerKaufmann, die leiding gaf aan een van de eenheden die Meirsopdracht moesten uitvoeren. Kaufmann krijgt het steeds moeilijkermet zijn geweten. “Ik denk niet dat hij ooit rust vindt“, zegtSpielberg die Kaufmann voor het draaien uitgebreid sprak.

Toen Spielberg in juni begon met 'Munich', was er nogal watscepsis: hij zou veel te pro-Israël zijn om een eerlijke filmover het onderwerp te maken. Maar hij is zonder meer geslaagd ineen gewetensvolle weergave van de spanning tussen nationaleveiligheid en ethiek, concludeert Time.

Zelf hecht de maker veel aan een geheel fictieve ontmoetingtussen Avner en een Palestijnse tegenstander (de scène ontbreektin het boek dat de basis vormde voor het script, Vengeance vanGeorge Jonas uit 1998) waarbij de laatste de kans krijgt om dezaak voor een Palestijnse staat te bepleiten. “Anders was het eensoort Charles Bronson-film geworden, good guys tegen bad guys enJoden die Arabieren afmaken zonder enige context.“

Spielberg heeft weinig trek meer in 'verhalen met eenkinderziel', zo wordt verder duidelijk. “Je hebt er geen idee vanhoeveel mensen op mij af komen en bijna letterlijk dat zinnetjevan de Marsmannetjes herhalen uit Woody Allens 'StardustMemories': “We vonden je vroegere films leuker.“

Meer over terreur in Der Spiegel dat een dossier van zestienpagina's biedt over de handel in gijzelaars in Irak, naaraanleiding van de ontvoering van de Duitse archeologe SusanneOsthoff. Newsweek heeft zich verdiept in de bomvrouwen. Een vande terreur-watchers in het verhaal duidt dit oprukkende fenomeenals een vorm van emancipatie.

Die Zeit zocht een antwoord op de vraag wie de man dieDuitsland wereldkampioen moet maken, Bundestrainer JürgenKlinsmann, eigenlijk is.

Het gesprek in Californië met Klinsmann, die integenstelling tot Charles Groenhuijsen wel in Amerika mochtblijven wonen en in zijn vaderland werken, levert weinig op.'Maximal 2 Std.', zo had das Phantom van tevoren nog per e-mailgewaarschuwd. De kritiek op zijn methode (veel zware trainingenen fitness) doet hem weinig en alleen als vrouw Debbie en dekinderen ter sprake komen kan er een lachje af.

Ook van een lange rondgang in Klinsi's entourage worden weniet wijzer. 'Der Fremde' staat er dan ook bij wijze vanconclusie boven het portret.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden