Liever geen islamitische middelbare school, dan een slechte

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Nu Amsterdam een nieuwe islamitische middelbare school tegenhoudt, heeft Nederland alleen in Rotterdam nog een vorm van islamitisch voortgezet onderwijs. Dat is veel minder erg dan het lijkt. In theorie is het jammer dat de kinderen van de circa 45 islamitische basisscholen hun opleiding veelal niet kunnen vervolgen aan een school van dezelfde religieuze snit. Geloofsopvoeding houdt niet op als de kinderen twaalf zijn, het verlangen van moslims naar een goede middelbare school die past bij hun levensovertuiging evenmin. Tegen de achtergrond van een veelkleurig onderwijsbestel, dat tot aan het hoger onderwijs op religieuze gronden gebaseerd kan zijn, doet het gemis zeer.

Maar tegenover de gewenste werkelijkheid staat de praktijk van alledag. De feiten zijn dusdanig dat de gemeente Amsterdam steun verdient voor zijn pogingen de oprichting te voorkomen van een nieuwe islamitische middelbare school. Amsterdam had tot 2010 het Islamitisch College Amsterdam, maar die school moest dicht. Die had te weinig leerlingen en was kwalitatief al jaren onder de maat. Over de enige andere islamitische middelbare school, het Ibn Ghaldoun in Rotterdam, waren er ook zorgen. De diefstal van examens maakte vorig jaar een einde aan die school, die een soort doorstart maakte met een nieuwe naam, onder een christelijk bestuur.

De kwestie Ibn Ghaldoun leidde tot de discussie of die school niet veel eerder dicht had gemoeten. Staatssecretaris Dekker kwam met voorstellen om de vrijheid van onderwijs enigszins in te perken. Onder andere wil hij dat bewezen incapabele onderwijsbestuurders niet zomaar meer een nieuwe school kunnen oprichten. Hoe zinnig dat idee is, bewijzen de perikelen in Amsterdam. Daar wil de SIO een nieuw Islamitisch College oprichten. Amsterdam vermoedt dat oude bestuurders een stevige vinger in de pap hebben. Zeker is dat het nieuwe bestuur lijdt aan intern geruzie. Dat tast de betrouwbaarheid zo aan dat een nieuwe school geen kans van slagen heeft. Onduidelijkheid blijft er ook over de verwachte leerlingaantallen.

In deze sfeer weigert Amsterdam een geschikt gebouw te zoeken. Dat kan SIO-voorzitter Soner Atasoy onverteerbaar noemen. Maar zolang het bestuur meer tijd besteedt aan onderlinge ruzie dan aan het opzetten van een goeie school, is het voor islamitische jongeren en voor hun ouders beter dat er geen nieuwe middelbare islamitische school komt. Liever geen school, dan een slechte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden