Liever gaan jodelen als je je teen stoot

Toen ik in 2010 met deze rubriek begon, zei toenmalig hoofdredacteur Willem Schoonen: "Je mag alles schrijven, zolang je maar niet vloekt." Nu houd ik niet zo van vloeken, dus dat komt mooi uit, al moet ik eerlijk zeggen dat er mij wel eens eentje ontglipt, bijvoorbeeld als ik een heel erg tv-programma zie.

Eva Jinek doet het ook wel eens. "Ik ben zelfs berispt door de Bond tegen Vloeken", bekende de KRO-NCRV-host. Bij haar te gast waren drie mannen van de Bond. Keurige heren uiteraard, één droeg zelfs een oranje das. "Wat moet ik zeggen als ik mijn teen stoot?", vroeg Jinek. "Ik ga in zo'n geval jodelen", antwoordde de das-man. De hele zaal lachtte. Musicalkoning Joop van den Ende riep zelfs euforisch: "Vanaf nu ga ik alleen nog maar jodelen."

Beelden kwamen voorbij van een EO-documentaire over de Bond. We zagen een vrouw in een blauw T-shirt met daarop levensgroot: Fuck you very much. "Wilt u een rolletje pepermunt voor respect?", vroeg een jonge medewerker van de Bond. "Nee, hoor", antwoordde de vrouw, en ze maakte zich uit de voeten. "Ze lopen door, maar ze hébben het wel over ons", zei de jongen optimistisch.

Ik kreeg sympathie voor de Bondsman. Zo'n uitzichtloze strijd en dan toch nog zó hoopvol. Maar er was nóg een reden waarom ik me vast voornam de documentaire, die enkele dagen later werd uitgezonden, te gaan bekijken: de tongue-in-cheek-achtige toon van de makers. Die klankkleur proefde je al uit dat ene fragment.

Ik werd niet teleurgesteld. De docu 'De Bond tegen Vloeken' is één prachtige mengeling van milde spot mét en empathie vóór de underdog. En dat terwijl het zo makkelijk was geweest om dit clubje orthodoxe-protestanten, die nog zingen op hele noten, weg te zetten als achterlijk, fundamentalistisch of gevaarlijk voor de vrijheid van meningsuiting. Het had een pesterig, clichématig en vooral gemakzuchtig portret opgeleverd. Ongeveer zoals 'PowNews' het zou aanpakken, en het in de EO-docu overigens ook doet door een Bonds-medewerker toe te voegen: "Jezus Christus, wat is het koud!" Dat is kwetsen om het kwetsen. Zoals ook Geert Wilders het deze week weer niet kon nalaten met zijn Mohammed-cartoons. Zogenaamd allemaal vanwege de vrijheid van meningsuiting, jaja. (Geen hond overigens die deze zoveelste Wilders-provocatie serieus nam: het 'Journaal' niet, noch 'EenVandaag' en 'Nieuwsuur').

Maar ik dwaal af. 'De Bond tegen Vloeken' dus. Niet alleen knap dat de makers (Luuk Bouwman en Maurice Trouwborst) de valkuil van het cynisme hebben vermeden, maar ook dat ze niet zijn doorgeschoten in het andere uiterste: propaganda (immers, bij de EO kan alles tegenwoordig). Het duo bewandelt een respectvol middenpad. Aan de ene kant: een Bond waar geen passant of journalist echt interesse voor heeft, en die kampt met een slinkende aanhang. Aan de andere kant: een blijvend heilig geloof in de eigen missie, en flexibel genoeg om de moderniteit te begrijpen; ook het tegengaan van pesten en discriminatie behoort nu tot het takenpakket. En verwijzingen naar de Bijbel worden schaars.

Wie de docu heeft gezien, kan alleen nog maar vol verwondering uitroepen: dat er nog zulke brave, goeiige lieden bestaan in deze lompe, onverschillige wereld!

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden