Liever een volkorentrui dan een duur strak pak

Bankjongens staan in hoger aanzien dan natuurbeschermers. Volkomen onterecht.

Zou het nog cool zijn om op feestjes te vertellen dat je bij een bank werkt? Het lijkt me niet. Lang maakte ik me druk over de lage status van natuurbeschermers in de samenleving. Velen zien natuurbeschermers als leuk en best nuttig, maar ook wereldvreemd, zeker niet goed gekleed en uit hun boterhamtrommeltje komt altijd wat Spartaans voedsel naar boven. En ze leggen heel Nederland plat met hun procedures. Nee, dan kan je beter bij een bank werken aan de Zuidas: strak in het pak, altijd druk en in je lease-auto rondscheuren.

Maar dat alles gaat veranderen weten we sinds een aantal maanden. Het is nu duidelijk wie er in de samenleving echt een puinhoop van hebben gemaakt. Dat zijn niet de vogelende nerds die bovenaan een winderige dijk in hun volkorentrui uren staan te turen, wachtend op een voorbijtrekkende drieteenmeeuw. Dat zijn eigenlijk helden die voor weinig geld hun stinkende best doen om een betere wereld voor het nageslacht na te laten. De puinhoop is ons achtergelaten door de bewoners van gemarmerde hoogbouw van waaruit zij jarenlang op ons diep in de groene ruimte neerkeken en wij omhoog moesten kijken.

Onlangs liep de Raad Nederlandse detailhandel te hoop tegen een kritisch rapport van Milieudefensie inzake duurzaam hout, want daarin zouden onjuistheden over de sector staan. Als er al onjuistheden in stonden, vielen deze in het niet bij de leugens en de luchtbellen die de financiële instellingen ons jaren in hun financiële jaarverslagen en bijsluiters hebben voorgehouden. Die werden, ondertekend door dure accountants en die door de media voor zoete koek zijn geslikt.

Nee, dan toch maar een directeur van een natuurbeschermingsorganisatie die lekker wat volkorenbrood en een wortel uit zijn broodtrommeltje haalt. Een toonbeeld van soberheid en duurzaamheid. Daar vertrouw ik mijn geld uiteindelijk liever aan toe dan aan de auto met chauffeur types.

Neem de hetze van De Telegraaf tegen Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provinciale landschappen die heel Nederland zouden willen opkopen en omtoveren tot één groot Staatsbos. Iets wat natuurlijk onzin is, want Staatsbosbeheer is als overheidsorganisatie van ons allemaal en dat geld ook voor Natuurmonumenten waar meer dan 900.000 Nederlanders lid van zijn. Alles wat deze organisaties kopen, wordt van ons allemaal. Zet dat eens af tegen het pleidooi om de hele banksector te nationaliseren. Dat is dan weer geen probleem bij onze tegenstanders van staatsbossen.

En het kapitaal dat met de redding van de strakke pakken gepaard gaat. Nee, geen subsidie aan de groene maffia, dat moeten we niet doen. Die kosten de samenleving alleen maar geld. Gelukkig hebben we nu de banken om duidelijk te maken dat als er ergens met geld, van ons burgers, werd gesmeten het in de boardrooms aan de Zuidas was. Van het geld dat de Nederlandse staat in één week in Fortis stopt, zouden wij zo de hele Ecologische Hoofdstructuur kunnen aanleggen, waar alle Nederlanders dagelijks of op zijn minst in het weekend van zouden kunnen genieten.

Ik geef mijn geld voortaan daarom ook aan niet een bank op de Zuidas, maar aan een klein bankje. Een waarop je lekker kan zitten om van de natuur te genieten en waarop je kan zien wat we in de loop der tijd met elkaar gespaard hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden