Liever een stevig Europa, dat is de les

Wie durft nog optimistisch te zijn over Europa, na de zware crisis rond de euro? Lezers reageerden: niet bij de pakken neerzitten, maar Europa juist verder uitbouwen.

Het onmachtige gedoe rondom de euro en de schulden van de zuidelijke landen heeft voelbaar gemaakt hoe zwak Europa nog staat. Ook de half eurosceptische houding van onze CDA-minister van financiën De Jager heeft het ’idee Europa’ geen dienst bewezen. De Nederlandse politici zijn zo mee debet aan de slechte reputatie van de EU. Alles wat slecht is, komt uit ’Brussel’. De media doen daar graag aan mee. Toch is er geen weg terug, althans geen aantrekkelijke.

Willen we in 2050 nog steeds tot de meer welvarende delen van de wereld behoren en niet overvleugeld zijn door China, Rusland, India en Brazilië, dan zullen we een politiek Europa moeten aanvaarden. Nu een stevig Europa neerzetten met zeggenschap over de begrotingen van de lidstaten, maar ook met een stevige democratische controle, dus een grotere rol van het Europees Parlement, is de enige juiste weg.

Harmen Hofstra Driebergen-Rijsenburg

We betalen de prijs voor een verwaarloosde erfenis. In de jaren vijftig is het Europees eenheidsideaal versmald tot de economie. Dat leek veilig en winstgevend. Bovendien brandden politici hun vingers liever niet aan controversiële thema’s zoals de christelijke wortels van Europa en de kritische verwerking daarvan tijdens de Verlichting en de grote ideologieën. Moeilijke gesprekken over de vraag hoe de bonte Europese erfenis cultureel, maatschappelijk en religieus op een eigentijdse wijze vertaald diende te worden, werden omzeild.

Het is geen wonder dat een Europa dat op de smalle richel van de welvaart is gebouwd, begint te wankelen, zodra deze welvaart in gevaar komt. Wil Europa werkelijk iets van waarde in de wereld betekenen, dan is het nodig om in de 21ste eeuw het waardendebat te voeren, met oog voor de inhoud van de Europese geschiedenis, een geschiedenis die ons heeft gevormd. Maar het is de vraag of politici daartoe vandaag de capaciteiten hebben.

Jurjen Zeilstra, gepromoveerd op Europese eenheid in oecumenisch denken, 1937-1948 Hilversum

De Europese crisis maakt pijnlijk duidelijk dat voor het realiseren van het Europese ideaal politici en kiezers nodig zijn die Europees durven denken en kiezen. Een keuze voor Europa betekent over grenzen en (eigen) landsbelang heen kunnen stappen. Het antwoord op de vraag ’Wat kost Griekenland ons?’ is best te geven. Dat antwoord luidt: ’Europa is gebaat bij onze hulp aan Griekenland’.

Bert Prang Leiderdorp

Zoals de United States of America heeft ook Europa een vlag met sterren. En onze euro lijkt als bindmiddel veel op de dollar. Het is daarom aannemelijk dat de Europese Unie uiteindelijk zal uitmonden in de Verenigde Staten van Europa.

Er is echter een probleem, dat ernstig wordt onderschat. Europa heeft geen lied!

De vroegere Euro-voorzitter Jacques Delors zei het nog deprimerender: Europa heeft geen ziel.

De Amerikanen zingen ’God bless America’ en ’The Star Spangled Banner’. Het enige geluid dat Europa kent, is dat van de klinkende munt. Misschien komt de glans weer terug als wij na het tellen van onze euro bij de Europese sterrenvlag uit volle borst het Europalied kunnen laten horen?

René Jacobs Amsterdam

Het was vanaf het begin duidelijk: als Europa in plaats van een politiek en economisch samenwerkingsverband, zoals in de Middeleeuwen de Hanze, een monetaire eenheid wil worden, kan dat alleen in federatief verband. Europa had dan een bondsstaat moeten worden, zoals de Verenigde Staten van Amerika. Door vast te houden aan een statenbond hebben de politici willens en wetens het risico genomen dat zou gebeuren wat nu gebeurd is. Ze wisten dat de nationale identiteiten én de bijbehorende sentimenten te sterk waren, maar wilden toch hun ene munt. Dankzij hen is de Europese droom inderdaad in rook opgegaan. We mogen nu alleen nog maar hopen dat Europa ten halve zal keren in plaats van ten hele gaan dwalen.

Henk Slechte Schiedam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden