Liever een dode bruid, dan geen bruid

Chinese koppels staan in de rij om in het huwelijksbootje te stappen. Beeld Reuters
Chinese koppels staan in de rij om in het huwelijksbootje te stappen.Beeld Reuters

Graaf een Chinees vrouwenlijk op uit de grond, houd het indien nodig met staaldraad bijeen, trek het feestelijke kledij aan en organiseer een bruiloft. En de bruidegom? Dat is een als vrijgezel gestorven man.

Marjon Op de Woerd

Het zogenoemde 'geestenhuwelijk' is een traditioneel oud-Chinees fenomeen en moet onheil afwenden. Het is vandaag de dag verboden, maar dat betekent niet dat het niet meer gebeurt. Sterker nog, het blijft traditie. De politie in de noordelijk gelegen Shanxi-provincie ziet het oude gebruik steeds vaker opduiken, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De politie in Shanxi meldt de diefstal van zeker dertig vrouwenlijken in de afgelopen drie jaar. Vijftien daarvan werden gestolen in het dorp Dongbao, de rest in de nabije omgeving. Jiang Guolong is een van de dorpsbewoners. Hij ontdekte vorige maand dat het lichaam van zijn oma verdwenen was. "We hadden een goede band, nu kan ik haar overblijfselen nergens meer vinden", zei hij tegen Xinhua.

"Geestenhuwelijken zijn er in China al sinds de vierde eeuw na Christus", zegt Barend ter Haar, hoogleraar Chinese Studies aan de universiteit van Oxford. Hij is gespecialiseerd is in Chinese culturele en sociale geschiedenis. "Het komt op plekken voor waar mensen voor hun familie moeten voldoen aan de culturele normen van voortplanting en huwelijk."

Dat betekent simpelweg dat sterven als vrijgezel ongeluk brengt. "In de doden schuilt ook altijd een gevaar, ze kunnen blijven steken in de onderwereld of op een slechte manier reïncarneren. Rituelen, zoals een huwelijk, maken het leven als het ware 'rond' en zorgen ervoor dat de levensenergie wordt overgezet naar het hiernamaals."

Traditie
Na de revolutie en bij de oprichting van de Volksrepubliek China in 1949 verbood Mao Zedong deze praktijk, maar op het platteland bleef de meer conservatieve Chinese bevolking de traditie voortzetten. Ter Haar: "Dit is dus niet nieuw. Zulke gewoonten kunnen niet overleven zonder continu gepraktiseerd te worden. Blijkbaar wordt het opnieuw waargenomen.

"Nabestaanden hebben een flinke som geld over voor een bruid voor hun overleden vrijgezelle broer of zoon. Een zogenoemd vers lijk kan volgens Xinhua voor bijna 100.000 Chinese yuan (bijna 14.000 euro) verkocht worden op de zwarte markt, een lichaam dat al decennia onder de grond ligt voor ongeveer 5000 yuan (bijna 700 euro).

In het dorpje Quting is Jing Gouzi een van de mannen die een 'geestenbruid' voor zijn overleden oudere broer kocht. "Ik wilde eerst een van deeg gemaakte vrouw als bruid gebruiken, maar volgens de oude mannen in het dorp kunnen alleen echte lichamen onheil voorkomen", zei de man tegen China's staatspersbureau.

Gouzi heeft de wet overtreden door het kopen van een geestenbruid. Volgens het Chinese rechtssysteem is zowel het stelen als het ontheiligen van een lijk strafbaar. De maximale celstraf van drie jaar is volgens de provinciale politiechef Lin Xu te kort en heeft daardoor geen afschrikkende werking op de in lijken handelende smokkelaars. "De diefstal van lijken is moeilijk te onderzoeken, omdat het vinden van bewijs lastig is", zei zij. Toch arresteerde de politie in Shanxi afgelopen oktober nog drie mensen die verdacht werden van het stelen van een lijk voor een 'geestenbruiloft'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden