Liever een broer mee naar het WK sprint

Schaatstweeling Mulder: gelijk en toch zo anders

Luud en Leidy Mulder zaten met gekromde tenen op hun stoeltjes in de Groningse ijshal Kardinge. Hun tweelingzoons Ronald en Michel namen het zaterdag tegen elkaar op bij de eerste 500 meter van het Nederlands kampioenschap sprint. De twee schaatsen inmiddels gescheiden, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. "Ik heb liever mijn broer op het WK dan een ploeggenoot."

Het rechtstreekse duel was één keer eerder voorgekomen tijdens een NK sprint. Op 8 januari 2006 duwden de broers tijdens in Assen hun schaatsen precies tegelijk over de finishlijn: 37,87 en 37,87 seconden. Afgelopen weekeinde won Michel de rechtstreekse confrontatie (35,45 om 35,52). "Het was spannend. Je proeft dat de media ervan smullen, je weet dat onze ouders op de tribune zitten."

De tweeling verdeelde de glorie aanvankelijk keurig op het Nederlands sprintkampioenschap in Groningen. Michel, de jongste, won de eerste 500 meter, Ronald, tien minuten ouder, pakte het goud op de tweede. Na twee afstanden ging Michel aan de leiding van het klassement, na drie afstanden Ronald.

En dat was het dan, want ook in het schaatsen zijn sommigen meer gelijk dan anderen, zelfs bij tweelingbroers. Na de eindafrekening ging er een dikke streep door de naam van Ronald, die met zijn vijfde plaats niet mag meedoen aan het WK in Salt Lake City.

Michel heeft wel een ticket voor Utah op zak. Daarmee bevestigt hij dat hij zijn oudere broer, die een voortvarender internationale start kende dan hij, heeft ingehaald.

Ronald rijdt nu twee jaar voor het team van Jac Orie, Michel bleef onder de hoede van Gerard van Velde. Beide broers vonden het in 2011 tijd om uit elkaar te gaan. Voor sommige tweelingen is dat een kwelling, de Mulders kunnen prima zonder elkaar. "We zijn niet zo 'dik', we zijn gewoon broers en goede vrienden."

Uit een psychologische test bleek al eens dat de twee meer uiterlijke dan innerlijke overeenkomsten hebben. Michel is een binnenvetter die graag bevestiging van buiten zoekt. "Gerard van Velde en Desly Hill (zijn inlinecoach, red.) mag ik graag spreken voor een wedstrijd. Die hebben een positieve benadering, van hen wil ik bevestiging. Ik heb zaterdagochtend ook een sms'je naar Desly gestuurd met: 'Ik voel me goed'." Ronald is de 'Einzelgänger', die ergernis er meteen uitgooit - bidons en prullenbakken moeten het dan ontgelden.

Michel liep de afgelopen dagen weer eens tegen dat karakterverschil aan. "Ik was heel nerveus. Ik had door de spanning last van mijn nek, ik dacht dat ik ziek werd. De dagen voor een groot toernooi weet ik soms niet hoe ik de ene voet voor de andere zet."

Broer Ronald reed de voor Groningen onwaarschijnlijk snelle tijd van 35,23, maar verprutste daarna zijn afsluitende kilometer. En dus kreeg Michel wel een startbewijs voor het wereldkampioenschap in Salt Lake City en Ronald niet. Woede bij Ronald, teleurstelling bij Michel. Niet vanwege de op een haar gemiste nationale titel, maar vanwege het gemis van zijn broer.

Want hoezeer de twee ook benadrukken dat ze weliswaar op dezelfde dag zijn geboren (27 februari 1986), maar geen Siamese tweeling zijn, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De bewondering die fans, pers en teamgenoten uitten voor Mark Tuitert, geen rassprinter, maar wel als nummer vier geplaatst voor het WK, kreeg Michel Mulder niet over zijn lippen. Met Mulder, Tuitert en Hein Otterspeer mag Beslist.nl drie schaatsers meenemen naar Salt Lake City. Wat Michel betreft had dat niet gehoeven. "Jammer dat mijn broer net buiten de boot valt. Met Mark heb ik er een teamgenoot bij, maar mijn broer ligt me toch nader aan het hart."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden