Liever een berekenende vrouw dan een narcistische kwal

Als je deze brief krijgt weten we al wie de 45ste president van de Verenigde Staten is geworden. Nu ik dit schrijf weten we dat nog niet. Wie denk jij dat het gaat worden? Hillary 'Stronger Together' Clinton of Donald 'Make America Great Again' Trump?

Zoals je bekend is zag ik aanvankelijk het meest in opa Bernie met zijn socialistische idealen. Toch bid en hoop ik nu dat Clinton als winnaar uit de bus komt. Om deze vurige wens kracht bij te zetten heb ik op internet zelfs een T-shirt met de tekst 'Team Hillary' aangeschaft. Jij zal dat wel weer stom bijgeloof vinden, maar door dit kleine gebaar (en een investering van $40) heb ik tenminste het idee dat ik een soort controle heb over het lot van de wereld.

Ik heb de afgelopen dagen namelijk onafgebroken gepeinsd over de verschrikkelijke situaties waarin we met zijn allen kunnen belanden als Trump daadwerkelijk verkozen wordt tot president. Waarschijnlijk lach je me nu vierkant uit, maar probeer er even serieus over na te denken.

Stel je voor: Trump gaat op bezoek bij Angela Merkel om het over het vluchtelingenvraagstuk te hebben en ze bereiken geen consensus. Zou hij dan zeggen: 'they should grab you by the pussy'? Een ander scenario: Trump leidt een internationale topconferentie over de klimaatverandering. Zou hij dan droogjes verkondigen dat hij de opwarming van de aarde eigenlijk wel een goed idee vindt omdat hij een hekel heeft aan sneeuw in New York? En sta eens stil bij de gevolgen voor het Israël-Palestinaconflict. Zou hij president Abbas van de Palestijnse Autoriteit er simpelweg op wijzen dat Jeruzalem de ongedeelde hoofdstad van Israël wordt, of hij daar nou mee instemt of niet? Het klinkt misschien alsof ik nu een paar belachelijke voorbeelden uit mijn mouw schud; niets is minder waar. Dit zijn allemaal uitspraken die Trump de afgelopen maanden echt heeft gedaan. Weliswaar in een andere context, maar toch.

Ga nog eens een stapje verder: wat als Trump op een dag met zijn verkeerde been uit bed stapt, Melania een keer geen zin heeft in seks of een leider van een ander land zijn ego heeft gekrenkt? Wie garandeert dat hij niet aan de haal gaat met nucleaire codes om zijn eigen frustraties af te reageren? (Mijn angstbeeld hierbij is de film 'Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb' van Stanley Kubrick uit 1964). Tijdens zijn campagne heeft hij immers al geflirt met de vraag waarom hij geen atoomwapens zou mogen inzetten.

Natuurlijk maak ik een enorme karikatuur van de beste man en laat ik mijn fantasie de vrije loop. Toch sta ik op dit moment wel degelijk doodsangsten uit. We leven in een tijd van ernstige destabilisatie: de burgeroorlog in Syrië, spanningen in Turkije en de twist tussen Rusland en Oekraïne. Met deze (potentiële) brandhaarden in mijn achterhoofd heb ik duizendmaal liever een kille en berekenende vrouw aan het roer dan een narcistische kwal die niets anders doet dan angst zaaien in de harten van onzekere mensen. Wat vind jij?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden