Liever de meerkeuzevragen

Zo’n 201.000 leerlingen doen eindexamen. Trouw volgt leerlingen van CSG Jan Arentsz in Alkmaar. Dag 7: Paulien Smit (17) was binnen een uur klaar met haar examen aardrijkskunde.

„Achteraf vind ik het helemaal niet erg dat ik vorig jaar gezakt ben voor mijn examen”, zegt Paulien. „Had ik nog een jaartje extra om te bedenken wat ik hierna ga doen. Ik wil graag in een kinderdagverblijf werken; van zeven tot vijf met kindjes in de weer zijn.” Vorig jaar begon ze wat te laat met leren. „Nu heb ik vanaf het begin mijn best gedaan.”

Aardrijkskunde vindt ze een leuk vak. „Je ziet het overal om je heen”, zegt de scholiere. Een van de onderdelen die alle vmbo-leerlingen voor hun examen moesten voorbereiden was ’migratie en multiculturele samenleving’. „Als ik nu langs een buitenlands winkeltje fiets, denk ik eraan dat allochtonen minder vaak naar een Nederlandse supermarkt gaan”, vertelt ze.

In haar straat wonen maar twee allochtone gezinnen, zegt ze. „Maar als je even verderop door Alkmaar fietst, heb je een hele wijk waar heel veel allochtonen wonen. Ik begrijp nu beter waarom ze zo dicht bij elkaar wonen. Ze vinden het belangrijk om bij mensen te wonen die dezelfde cultuur hebben. Vaak hebben ze ook niet het geld om ergens anders te wonen.”

Ze vindt aardrijkskunde ook makkelijk. „Als je logisch nadenkt, kun je veel van de vragen goed beantwoorden. Alleen topografie moet ik echt leren, maar dat vind ik makkelijk.”

Ze vond het examen ’best goed gaan’. „Er zaten wel een paar rare vragen tussen, waarbij ik me afvroeg wat er nou eigenlijk stond en wat ze nu voor antwoord wilden.” Maar binnen en uur was ze klaar. „Tijd zat. Ik heb alle vragen en antwoorden zelfs op mijn gemak nog een keer doorgelezen.”

In dit examen waren veel open vragen, maar ze heeft liever meerkeuzevragen. „Daar staat in ieder geval het goede antwoord tussen en kun je verkeerde antwoorden wegstrepen. Bij open vragen moet je helemaal zelf bedenken wat het antwoord zou kunnen zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden