Liever buiten dichten

Deze zomer selecteren we voor u per streek de betere uitjes. Deze week zijn we in Friesland en Groningen, waar men (vrij naar drs. P) heus wel even wil opzien van zijn strokarton voor poëzie en fotografie.

DICHTERS IN DE PRINSENTUIN in Groningen, t/m 19 juli

'Vandaag vraag ik mij af of achterlaten chronisch is / en klimmen niet meer dan een excuus voor het vallen'. Runa Svetlikova, winnares van de Herman de Coninck-debuutprijs, hierboven op een eerder festival gefotografeerd door Olaf Otto, zal vandaag en morgen nog voordragen op het Groningse dichtersfestival. Naast haar nog 62 andere dichters, onder wie dit jaar een IJslandse, Catalaanse, Arabische en Engelse. Onder de Nederlanders bekende namen als Anne Vegter, Vrouwkje Tuinman en Charlotte Mutsaers. Daarnaast zal een nieuwe literaire theatervoorstelling van Mischa Andriessen in première gaan. Ook dode dichters komen aan het woord, voorgedragen door de levende.

undefined

Van dichters, skûtsjes en trommelaars

Botsende beelden

DICHT OP DE HUID Fries Museum

t/m 30 augustus

Dit prachtige Amsterdamse moslimmeisje van Celine van Balen en het timide meisje van Arno Nollen hangen beiden in het Fries museum. Heb je hier de neiging in de ene foto schuchterheid en in de andere directheid te zien, in het museum betekenen deze beelden weer iets heel anders want daar hangen ze niet naast elkaar. Het Amsterdamse meisje maakt deel uit van een serie die Van Balen maakte van moslimmeisjes. Arno Nollen fotografeerde zijn model in verschillende houdingen die elkaar becommentariëren. Galeriehouder en fotoboekenmaker Willem van Zoetendaal schonk 120 foto's aan het museum dat hij gezien de rest van de collectie de juiste ordening toevertrouwde.

Ook te zien zijn de foto's van de wandeling van kunstenaar Ulay over de Chinese muur richting zijn afscheid van geliefde en kunstpartner Marina Abramovic.

Sport

undefined

Zeilen zonder vracht

SKûTSJESILEN van 18 t/m 31 juli

www.skutjesilen.nl

Jaarlijks worden in Friesland in de eerste twee weken van de bouwvak de kampioenschappen 'skûtsjesilen' georgani- seerd door de 'Sintrale kommisje skûtsjesilen'. Zeilen in oude vrachtschepen doen ze in Friesland al eeuwen, meestal onder de vlag van een Friese stad of dorp. Vroeger was het voor de lol van de schippers, later om een centje bij te verdienen dat niet meer met de vracht verdiend werd. Sinds het einde van WO II zijn er ieder jaar wedstrijden, inmiddels volgens een vast schema. Het begint in Grou, het eindigt in Sneek, Lemmer ertussen. Op de website vind je de beste kijklocaties.

Wereldmuziek

undefined

Trommelen op Schier

AFRIKAANSE PERCUSSIE 6 t/m 10 augustus

Voor de vijftiende keer kun je op Schiermonnikoog de seizoensstress Afrikaans van je af trommelen.

Jazz

undefined

Bubbles and bangs

JAZZ FIETSTOUR GRONINGEN 28 & 29 augustus: www.zjft.nl

Fietsen door het Reitdiepdal en dan een intiem jazzconcert bezoeken in een middeleeuwse kerkje, bijvoorbeeld van de expressieve Erika Stucky Bubbles and bangs, de Nina Hagen van de jazz.

RESTAURANTtip

undefined

Bloemkool met zeewier

HERBERG HET VOLLE LEVEN

Een zandverstuiving, hunebedden, een grazende schaapskudde op de hei en uitgestrekte bossen met hier en daar een bosmeertje. En dan in de Herberg Het Volle Leven in Appelscha bloemkooltempura met zeewier eten. Ook carnivoren plaatsten louter enthousiaste reacties op Iens over de vegetarische keuken van Yt van der Ploeg. Komkommersoepje met geitenkaasmousse, tiramisu met bramen, dat soort dingen. Zo kun je fit het Drents- Friese Wold in.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden