Liever beuken dan eiken

'Klopt het dat men bij onweer beter onder een beuk dan onder een eik kan schuilen?', vraagt een lezer zich af. Als het om een enkele boom in met name een open landschap gaat is het, ongeacht welke boomsoort, nimmer verstandig om tijdens onweer te gaan schuilen. De boom is immers het hoogste punt in de directe omgeving.

Jan Visser

Als het echter om bossen gaat, blijken beuken wel degelijk minder gevoelig te zijn voor blikseminslagen. In Duitsland heeft men gedurende elf jaar onderzoek gedaan in een bos dat voor 70 procent uit beuken bestond. De bliksem trof in die 11 jaar 56 eiken, 20 sparren en 3 dennen, maar geen enkele keer een beuk.

Volgens het Duitse onderzoek worden eiken 60 keer eerder door de bliksem getroffen dan beuken en dat schijnt te maken te hebben met het hoge vochtgehalte van eiken.

Kortom er zit dus wel degelijk waarheid in het gezegde 'Für Eichen sollst du weichen, nur Buchen sollst du suchen'. In Duitsland heeft men, om zich tegen onweer te beschermen, ook de gewoonte om boerderijen te omzomen met beuken.

Een frontale zone is vandaag bepalend voor het weerbeeld in onze streken. Storingen langs het front kunnen enige regen veroorzaken.

Later wordt de neerslag buiig van karakter en is er, gelet op een voortschrijdende afkoeling van de bovenlucht, kans op hagel en in het binnenland vanavond ook natte sneeuw.

Door de sterke westnoordwestenwind, aan de kust krachtig tot hard, krijgt het weerbeeld gure trekjes. Toch weet het kwik zich nog wel op te werken tot zo'n 7°.

Een voor de Noorse kust gelegen storing trekt morgen over de Noordzee. Het systeem veroorzaakt buiige, deels winterse neerslag. De storing doet de wind later op de middag en avond krimpen naar zuidwest. Tijdens het weekeinde vooral in de kustgebieden kans op enkele winterse buien. Verder tijdens nachtelijke opklaringen lichte vorst verwacht. Overdag wordt het 3°-4° en is er nu en dan ook zonneschijn.

Gisteren is er plaatselijk wat lichte regen en motregen gevallen. Later op de ochtend en gedurende de middag brak vooral in de noordelijke helft van het land de zon af en toe door en werd het in Zaandam 10°.

Ondertussen breidde de zeer koude lucht boven het noorden van Rusland (Hoseda-Hard -43,7°) zich aan de achterzijde van een depressie naar Lapland uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden