Opinie

Liever 3D-printen dan blijven figuurzagen

Bezoekers van een evenement voor liefhebbers van 3D-printers, in Utrecht.Beeld anp

GEERT-JAN BOGAERTS   De reacties op de komst van de 3D-printer tonen aan hoe conservatief Nederland reageert op nieuwe technologie, zegt ondernemer Geert-Jan Bogaerts.

Filosoferen is makkelijker als je denkt, beweert filosoof Coen Simon in zijn columns in Tijd. Daar heeft hij helemaal gelijk in; vooral als je het filosoferen doet vanuit de luie stoel zonder kennis van de feiten.

Zijn onderwerp op 21 september was: nieuwe technologie, in het bijzonder: de 3D-printer. Simon ageert tegen het voorstel van Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas om kinderen op de lagere scholen niet te leren figuurzagen, maar te onderwijzen in het ontwerpen van 3D-modellen. Uit dit voorstel blijkt, stelt Simon, 'de vernietigende kracht die onze preoccupatie met de toekomst heeft op het heden'.

Deze sceptische reactie doet mij vermoeden dat hij de voorkeur geeft aan de stoommachine boven de diesel, en aan de diesel boven de elektrische trein.

'Verderfelijke vooruitgang'
Voor dit soort gedachten heeft de filosofie een mooi woord bedacht: luddisme, naar de Britse activist Ned Ludd die in het begin van de 19de eeuw de industriële weefgetouwen saboteerde uit protest tegen wat hij 'verderfelijke vooruitgang' noemde.

Oei. Moeten we dan maar ophouden met nadenken over de toekomst? Misschien is het dan handig om het hele innovatiebeleid stop te zetten. Daar doen legioenen ambtenaren, politici en ondernemers niet anders dan ideeën vormen over de vormgeving van de economie en het land.

En als we dan toch bezig zijn: waarvoor hebben we eigenlijk een ministerie van economische zaken nodig? We hebben genoeg aan het heden, en de sturende hand van de overheid 'symboliseert de wanhoop van de mens die de toekomst wil zien'.

Ik vraag me af waar de tegenstanders van nieuwe technologie - Coen Simon is de enige niet - dit pessimisme vandaan halen. Simon kwam met het voorbeeld van de ziekmakende kracht van een andere technologische vernieuwing, namelijk asbest. Zo ken ik er nog wel een paar. Met de kernbom hoeven we ook niet onverholen blij te zijn.

Tegenover dit rijtje negatieve uitwerkingen van technologische vooruitgang staat een serie positieve effecten. Nieuwe technologie bracht ons de uitvinding van de antibiotica, gewasverbetering, computers en schonere energiebronnen.

Ik beweer niet dat technologie van nature neutraal is; dat zou een al te naïef standpunt zijn. Wie hierover twijfelt, moet eens het boek 'What Technology Wants' lezen van Kevin Kelly, medeoprichter van het Amerikaanse tech-magazine Wired. Of lees 'Where Good Ideas Come From' van de bekende Amerikaanse wetenschapsjournalist Steven Johnson.

Leren van de Britten
Ik zou willen pleiten voor een opener houding tegenover nieuwe technologie. We kunnen leren van bijvoorbeeld de Britten, die op hun scholen al wel het onderwijs in 3D-modelleren hebben geïntegreerd. Daarmee worden Britse kinderen beter voorbereid op hun toekomst dan wij hier in Nederland, waar de onderwijzers getuige een recente discussie op Twitter al beginnen te steigeren bij het idee dat ze hun leerlingen misschien iets moeten leren dat de docenten zelf nog niet kennen.

Filosoof Coen Simon mag van mij, zoals hij schrijft, zijn foto's blijven inplakken in zijn fotoalbums vol zoete herinneringen, in plaats van ze te bewaren op de harde schijf van zijn computer. Ik ben blij dat ik mijn zoete herinneringen altijd bij me draag in mijn smartphone, zodat ik mijn geliefden ook bij me heb in vreemde hotelkamers.

 
Moeten we dan maar ophouden met nadenken over de toekomst?
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden