Lieve lezers van deze krant, het was me een waar genoegen...

Trouwe lezers, Dit is de laatste keer dat ik u vanaf deze plaats mag schrijven. Het moet geen column worden, vind ik, maar een brief. Want u hebt mij de afgelopen weken ook veel brieven geschreven. Mijn mailbox stroomde over van de lieve woorden en ook op de Trouw-redactie kwam veel post binnen, in de allermooiste handschriften. Dank u wel daarvoor. Het heeft me erg geroerd.

Sommigen van u schreven me dat ze overwogen om hun abonnement op deze krant op te zeggen: Niet doen! Trouw is een prachtige krant. Beter neemt u een extra abonnement op het mooie blad OneWorld, waarvoor ik maandelijks schrijf. De columns die ik straks voor Het Parool ga schrijven zijn, voor wie niet in Amsterdam woont, te lezen via Blendle.

U bent, zo blijkt, vooral benieuwd en bezorgd over hoe het de gedeporteerde Afghaan Feda Amiri vergaat. Wel, dat gaat niet al te best. Niet met hem en ook niet met zijn gezin.

Ik heb een groot project opgezet waarin ik onder meer probeer aan te tonen dat het ambtsbericht waarop de beschuldigingen aan zijn adres zijn gebaseerd, onjuist is. Dat is het enige wat hem kan helpen.

U leest hierover op www.justiceforfeda.com en op www.100testimonies.com, waarop de komende maanden veel updates zullen komen. Ook als u wilt helpen om de familie op enige wijze te ondersteunen of om mee te helpen met het onderzoek, kan dat via deze website. We zoeken schrijvers, editors, onderzoekers en vertalers. Maar vooral zoveel mogelijk Afghaanse getuigen en slachtoffers van het vroegere communistische regime.

Voor wat betreft de voorgenomen uitzetting van Sharif, de vader van vier minderjarige kinderen waarover ik onlangs schreef: hij is afgelopen zaterdag inderdaad op een vliegtuig naar Kaboel gezet. Maar daar aangekomen, weigerde de Afghaanse douane hem de toegang tot het land. Het Afghaanse beleid is namelijk dat een gezin nooit gedwongen uit elkaar gehaald mag worden. Hij is daarom direct op een retourvlucht gezet.

Je zou hieruit kunnen opmaken dat het Afghaanse beleid in sommige opzichten menslievender is dan het Nederlandse. Zeker als je erbij optelt dat een meereizende marechaussee-medewerker tegen Sharif heeft gezegd dat hij bij terugkomst direct weer zal worden opgesloten en dat hij zo snel mogelijk opnieuw zal worden uitgezet.

Gisteren is hij op Schiphol geland en wat er nu gaat gebeuren, is onzeker. Vreemdelingendetentie mag namelijk alleen als er zicht is op uitzetting. De Afghaanse autoriteiten hebben al laten weten dat ze hem een eventuele volgende keer weer de toegang tot het land zullen weigeren.

Zo ziet u maar. Soms lopen dingen heel anders dan verwacht. Ik vind dat positief. Het vertelt me dat het wáár is wat ik altijd roep: niets is onmogelijk.

Het lijkt nu alsof Afghanistan mijn enige bezigheid is. Er wordt me verweten 'alléén dingen met vluchtelingen te doen'. Frappant. Een jaar geleden verweet men mij nog 'alleen dingen met dieren te doen'. Stiekem gniffel ik daar een beetje om.

Lieve lezers van deze krant, het was me een waar genoegen. We tweeten, snapchatten, instagrammen en mailen elkaar. Mijn mailadres is tinkebell@tinkebell.com. We houden contact.

Tinkebell

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden