Lieve jongens gaat over gewone homo's

Lieve jongens allemaal. RTL5, 22.15 uur.

RUTGER VAHL

Jan Rot presenteert vanavond 'Lieve jongens allemaal'. Volgens RTL is het een magazine-achtig programma voor iedereen, maar speciaal voor homo's, dat nu eens niet over 'de steriotiepe kar vol travestieten' gaat. Rot wil het verhaal van de 'normale homo' laten zien.

In de eerste aflevering gaat het over de 'coming-out' van Robin, het jeugdige vriendje van Batman, die in de nieuwe film voor het eerst tepels heeft gekregen. Rot gaat op zoek naar plaatjes die onomstotelijk bewijzen dat de striphelden het ook in bed samen goed redden. Verder bezoekt hij twee homo's op leeftijd. Hoe ontdekten zij hun homosexualiteit en hoe hebben ze het aan hun familie verteld? Eén van de mannen kon pas voor zijn overtuiging uitkomen toen zijn vrouw was overleden. De andere is in de jaren vijftig nog voor zijn ziekte 'behandeld'. Uiteraard zonder succes.

Hoe leuk het is om homo te zijn vertellen de vrolijke It-jongeren. Eén heeft 'zulke fantastische ouders' dat hij onder het eten vaak vertelt met welke jongen hij naar bed is geweest. Moeder is één en al begrip. Dan wordt het even serieus. Hoe is het om te weten dat je geen 80 zult worden, vraagt Rot aan een jongen, zonder diens ziekte bij naam te noemen. Het maakt het leven in bepaalde opzichten wel eenvoudiger, luidt het antwoord.

Daarna gaat het programma vrolijk verder in de mannensauna. Rot vertelt wat je als groentje allemaal te wachten staat. Als een vreemde man bijvoorbeeld aan je pik trekt, en je stelt dat niet op prijs, dan moet je gewoon zeggen: rot op. Op de achtergrond maken twee jongens het een en ander visueel.

'Lieve jongens' is gemaakt naar het Engelse Gay-TV. Het verschil is dat het Nederlandse programma alleen over mannen gaat. Een bewuste keuze, aldus RTL. Homo's en lesbiennes zijn immers twee verschillende doelgroepen. “Als het bij Gay-TV over vrouwen ging, had Jan vaak het gevoel dat het niet voor hem bedoeld was. Daarom wilde hij zijn eigen programma alleen over mannen doen” zegt RTL.

'Lieve jongens' blijft allemaal erg luchtig. Rot huppelt van de ene homo naar de andere en dat is het wel zo'n beetje. Het is duidelijk dat hij zich prima vermaakt tussen al dat mannelijk schoon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden