Column

Liet Shakespeare #too zijn oog op jong vlees vallen?

null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

Sinds in 2002 het oude huisje van Adrianus Roland Holst aan de Bergense Nesdijk werd opengesteld voor schrijvers om er aan hun gedichten, romans en vertalingen te werken, heb ik er vijf keer een maand gewoond en dit is de zesde keer.

November is misschien niet de beste maand voor Bergen, met druipend bos en gure strandwandelingen, maar wie schrijft maalt daar niet om en bovendien straalt het centrum van het dorp een soort herfstige romantiek uit die ook wel iets knussigs heeft. Natuurlijk, schrijven, daar gaat het hier om, maar toch ook lezen.

Er is hier een bibliotheekje waarvan ik niet weet of het ooit aan Roland Holst toebehoorde of aan zijn minnares Didia de Boer, aan wie de Prins der Dichters het huis naliet, maar waar ik graag in grasduin. Allemaal boeken die ik thuis niet heb, een volkomen ander wereldje, dat ik niet zelf gekozen heb. Het sterkt me in de gedachte dat een wereld op maat niet deugt.

Tegenwoordig kun je je leven idealiter zo inrichten als je wilt, custom made in het Engels, tv-zenders die bij jou passen, adverteerders die zich op jou persoonlijk richten, muziek en kunst die bij je horen. Comfortabel, alles wat jij wenst!

Maar fout. Laten toeval en willekeur, die oude krachten uit de vroegere wereld, toch vooral niet wegkwijnen: boeken waar je niet om hebt gevraagd, artikelen die je volkomen onvoorbereid leest, plekken waar je niks te zoeken hebt maar waar je blijft hangen.

Vermoedelijke onwaarheden

Ik trok, volkomen willekeurig, alleen omdat het een beetje uitstak, 'Shakespeare' van Anthony Burgess uit de kast. Een erg onacademische studie over de grote man, lijkt me, vol wild giswerk en onbewezen theorieën, bijvoorbeeld in het hoofdstukje over Shakespeares huwelijk met Ann Hathaway. Met wie hij het volgens Burgess vóór het huwelijk gedaan moet hebben in het roggeveld ('Between the acres of the rye / With a hey, and a ho, and a hey nonino', uit 'As you like it'), al beweren geleerden die Shakespeare ook als morele held overeind willen hebben, anders. En hij hield eigenlijk niet van haar, het was voornamelijk seks, eigenlijk hield hij van een ander maar ach je kent dat.

Ann was acht jaar ouder dan William en dus liet hij, dixit Burgess, zijn oog ook graag op jonger vlees vallen, zoals bijvoorbeeld uit 'The Comedy of Errors' zou blijken, dat Burgess voor het gemak als een persoonlijk stuk leest. Hij zou zelfs een tijdje bij Ann zijn weggeweest, de vrouw die hem almaar gebrek aan ambitie verweet.

Ik lees al deze vermoedelijke onwaarheden met rode oortjes: slapjanus Shakespeare, wellustige, onkuise schrijver. Zou in deze dagen misschien ook voor het volksgericht zijn gedaagd. Even kijken wanneer Burgess dit allemaal schreef. 1970, lees ik voorin, toen de mensen zich nog niet zo druk maakten over oneerbare voorstellen en het begrip 'ongewenste intimiteit' gereserveerd was voor honden die tegen je been aan kwamen rijden. Het lijkt een eeuw geleden. Enfin, 'there is nothing either good or bad, but thinking makes it so' (Hamlet).

Lees hier alle columns van Rob Schouten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden