Lieske krijgt prijs voor beste dichtbundel

Schrijver-dichter Tomas Lieske heeft met zijn dichtbundel ’Hoe je geliefde te herkennen’ de VSB Poëzieprijs gewonnen, bestemd voor de beste bundel van het afgelopen jaar. De prijs bedraagt 25.000 euro en werd gisteravond uitgereikt in de Rode Hoed in Amsterdam.

Van onze kunstredactie

Lieske (1943) is vooral bekend van romans als ’Franklin’ en ’Grand Café Boulevard’, maar hij begon als dichter. Op 38-jarige leeftijd debuteerde hij met poëzie in de literaire tijdschriften De Revisor en Tirade.

In ’Hoe je geliefde te herkennen’ exploreert hij volgens de jury van de VSB Poëzieprijs het liefdesuniversum in heldere en verrassend geformuleerde gedichten.

Hoe herken je je geliefde? Het titelgedicht geeft enkele aanwijzingen: ’Dit is wat de geliefde verspreidt: / een geur van zomerlinde, van avondmelk / van naakte huid onder een joppertje’.

Uiteenlopende personages nemen het woord in de bundel, zoals de otter die het wijde water opzwemt, op zoek naar een boot die ’een lokkend licht uitstraalt’. Kardinaal Simonis preekt tegen Scheveningse zonnebaadsters, een horlogemaker spoort de ’verwarde onderdelen’ aan te slingeren naar zijn wens, zoals voordat ze ontsnapten.

Koningin Beatrix richt zich tot de papegaaien van Artis: ’leg mij aan de ketting / en zet mij veren op, dan ziet niemand het verschil’. En Minister Donner richt zich tot ’de snelle fietsers’, als die voorbijracen in een ’scrotumbollend pak’: ’Er staat een zwarte engel in de lucht, die eens ons aller vaart / in een absolute stilstand dwingen zal. Hoe hard botst u tegen zijn hand.’

Meer nog dan de liefde zelf maakt Lieske de taal waarin we over liefde spreken tot onderwerp van zijn gedichten. Dat doet hij ’met virtuoos gemak en in een rijk vocabulair’.

Naast Lieske waren Joke van Leeuwen, Al Galidi, Dirk van Bastelaere en Anneke Brassinga genomineerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden