Plein 2

Liesbeth van Tongeren kreeg talloze voorkeursstemmen, maar wordt toch wethouder

Liesbeth van Tongeren wordt wethouder. Beeld ANP
Liesbeth van Tongeren wordt wethouder.Beeld ANP

En weer verlaat een Tweede Kamerlid voortijdig het Binnenhof om wethouder te worden in de grote stad.

Bart Zuidervaart

We kunnen voorzichtig spreken van een modeverschijnsel. Linda Voortman (GroenLinks) verkast naar Utrecht, Sharon Dijksma (PvdA) naar Amsterdam en nu ook Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) naar Den Haag. De onderhandelingen in onder andere Rotterdam zijn nog gaande, nog meer vertrekkers zijn dus niet uitgesloten.

Het blijft ongemakkelijk, Kamerleden die, met de verkiezingen nog vers in het geheugen, voor een andere baan zwichten. De beschuldiging van kiezersbedrog ligt op de loer, maar in het voordeel van deze drie politici pleit dat ze de publieke zaak blijven dienen.

Populair

Toch, bij Van Tongeren wringt de schoen. Ze is een van de populairste Kamerleden van GroenLinks. Bij de verkiezingen in 2012 kreeg ze 10.205 voorkeurstemmen, drie keer zo veel als Jesse Klaver. Maar in de aanloop naar de stembusgang in 2017 had ze een 'slecht nieuws'-gesprek met de partijleiding. De harde boodschap: er was geen plek meer voor haar in de nieuwe fractie. Toenmalig minister Henk Kamp, politiek gezien haar grootste tegenstander, zei: "Ik ben verrast dat ze niet op de lijst staat".

Van Tongeren ging het gevecht met de partij aan. Ze zocht de leden van GroenLinks in het land op om ze ervan te overtuigen dat ze een plek in de Kamer verdient. Met succes. Dankzij een referendum kreeg Van Tongeren alsnog plek zes op de kandidatenlijst, hoog genoeg voor een zetel. Wat zullen de 25.856 kiezers die vorig jaar op Van Tongeren hebben gestemd, en haar zo de vierde plek in de fractie gaven, vinden van deze voortijdige overstap naar het Haagse stadhuis?

KNMI

Daar, in het IJspaleis (in Den Haag ook wel bekend als 't Èspalès), op steenworp afstand van het Binnenhof, vindt een interessante reünie plaats. Liesbeth van Tongeren krijgt in het college een oude bekende als collega: Richard de Mos, voormalig Kamerlid voor de PVV. De twee stonden als woordvoerders milieu regelmatig lijnrecht tegenover elkaar.

Zo pleitte De Mos ooit (samen met de VVD) voor het afschaffen van overheidssubsidie voor het KNMI omdat het instituut had verklaard dat het 'zeer waarschijnlijk' is dat de mens debet is aan opwarming van de aarde. De Mos: "Het KNMI zaait dood en verderf over de klimaatveranderingen, maar het wetenschappelijk bewijs daarvoor is zeer twijfelachtig". Het is een bewering waarmee je bij GroenLinks niet hoeft aan te komen.

Toch zullen Van Tongeren en De Mos, inmiddels leider van Den Haags grootste partij Groep de Mos, samen de stad moeten besturen, in de wetenschap dat duurzaamheid een van de hoofdthema's van het nieuwe college wordt. Van Tongeren krijgt dat thema in haar portefeuille.

Ter herinnering, dit zei De Mos in 2010 tijdens een Kamerdebat: "De eerste grote schaatsmarathon op natuurijs is alweer gereden. In Groot-Brittannië heeft de kou records gebroken. In Brussel is gisteren een optocht tegen de opwarming van de aarde afgelast wegens de kou. Ondanks alle paniek wil het dus maar niet vlotten met de opwarming van de aarde." Over alle warmterecords die nadien zijn gesneuveld hebben we de De Mos niet gehoord.

Te min

De overstap van Sharon Dijksma naar de Amsterdamse Stopera mag nóg opmerkelijker worden genoemd. Want hoe vaak gebeurt het dat een oud-bewindspersoon wethouder wordt? Ministers en staatssecretarissen worden naderhand burgemeester, senator, commissaris van de koning(in). Maar een transfer naar het gemeentebestuur vinden de dames en heren kennelijk te min, want we moeten ver terug in de geschiedenis. PvdA'er Jan Schaefer, de man van de spijkerpakken en de uitspraak 'in gelul kun je niet wonen', was staatssecretaris in het kabinet-Den Uyl (1973-1977), daarna verhuisde ook hij naar het Amsterdamse stadhuis. Met succes. Een brug over het IJ draagt inmiddels zijn naam.

Ook al vertrokken uit de Tweede Kamer:

1.Pieter Duisenberg (VVD)
2.Nine Kooiman (SP)
3.Jeroen Dijsselbloem (PvdA)

In Plein 2 worden de belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag beschreven door de parlementaire redactie van Trouw. Lees hier meer afleveringen.

Lees ook: Leden corrigeren partijtop: Van Tongeren toch op lijst GroenLinks

Ze gaf zichzelf 10 procent kans, maar het is Liesbeth van Tongeren gelukt: de leden van GroenLinks hadden haar in december 2016 alsnog op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen gezet. En wel op plaats zes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden