Liep Utrecht miljoenen mis met verkoop sociale woningen in Kanaleneiland?

Flats in de Utrechtse wijk Kanaleneiland Beeld Angeliek de Jonge
Flats in de Utrechtse wijk KanaleneilandBeeld Angeliek de Jonge

Buitenlandse investeerders verdienden veel geld aan Utrechtse woningen. Een blunder van de gemeente of niet?

Evi Guldemeester

Nu Utrechtse woningen voor topprijzen verkocht worden, roept een ­oude beslissing van de gemeente vragen op. Utrecht deed vier flats in de wijk Kanaleneiland voor een habbekrats van de hand. De kopers verdienden miljoenen.

Vandaag hield de raad een spoeddebat over de kwestie. Er komt een onderzoek naar de controle op publiek-private samenwerkingen, zoals die op Kanaleneiland. Maar verantwoordelijk wethouder Paulus Jansen (wonen, SP) bleef overeind.

Aanleiding voor het debat was een onderzoek van het journalistieke platform Follow the Money en het AD/Utrechts Nieuwsblad. Zij berekenden dat internationale vastgoedbeleggers met de verkoop van 252 woningen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland binnen een paar jaar 23 miljoen euro verdienden.

Opknappen

In 2006 besloot de gemeente de leefbaarheid op Kanaleneiland te verbeteren door meer verschillende ­bewonersgroepen aan te trekken. De gemeente, twee woningcorporaties en bouwbedrijf Heijmans sloegen de handen ineen in het samenwerkingsverband GEM. Duurdere huur- en koopwoningen moesten sociale huurwoningen vervangen. De crisis bemoeilijkte dit en in 2013 was alleen renovatie van de oude blokken nog een optie. Maar geld ontbrak. GEM ging op zoek naar een andere partij.

In die periode bood alleen Aventicum zich aan. Een privaat fonds van Credit Suisse, gefinancierd met geld uit Qatar. Volgens Follow the Money en het AD/Utrechts Nieuwsblad zijn vier flats met in totaal 252 sociale huurwoningen in 2016 voor 0 euro overgedragen aan Aventicum. De journalisten berekenden dat Aventicum de panden voor 75.000 per stuk opknapte en voor 51 miljoen doorverkocht aan een andere partij. Een winst van 23 miljoen euro.

Volgens wethouder Jansen klopt niet alles van de journalistieke publicaties. De renovatiekosten lagen hoger, zegt hij. Bovendien was er geen sprake van een gratis overdracht. De woningcoöperaties hebben in ruil voor de flats grond gekregen om nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. De hoge winst verklaart Jansen door de geëxplodeerde huizenprijzen en lage rente.

Tijdens het debat werd duidelijk dat de meeste raadsleden niet zozeer uit waren op het vertrek van de wethouder, maar vooral meer controle wilden op financieringsconstructies en meer grip van de gemeente op de woningmarkt.

Buitenlandse investeerders

De vraag of buitenlandse investeerders wel in het belang handelen van de Utrechters, blijft overeind. Al zal de gemeente met de huidige huizenprijzen vermoedelijk niet snel meer een deal als met Aventicum sluiten. D66-raadslid Susanne Schilderman vatte het als volgt samen: “We zitten op goud, laten we het zelf uitgeven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden