Lieke te Winkel wint eerste prijs Nationaal Vioolconcours Oskar Back

Het 17de Nationaal Vioolconcours, dat de afgelopen dagen door de Stichting Studiefonds Oskar Back in Amsterdam werd gehouden, is gewonnen door Lieke te Winkel. Zij kreeg de eerste prijs voor haar uitvoering van het Vioolconcert van Tsjaikovski. Te Winkel (geboren in 1980), leerlinge van Kees Koelmans aan het conservatorium in Zwolle, mag zich met een beurs van 30 000 op een in het buitenland gevestigde vioolschool verder bekwamen. Bovendien kreeg ze als extra prijs van het Bruikleenfonds van de Stichting Studiefonds Oskar Back een zogeheten Ruggeri-viool in bruikleen, die ze gedurende zes jaar mag bespelen.

Van onze kunstredactie

De tweede prijs, genoemd naar Elisabeth Back, die een beurs omvat van 15 000, ging zaterdag naar Joris van Rijn (1976). Ook hij voerde het Vioolconcert van Tsjaikovski uit. Van Rijn, een leerling van Jaring Walta aan het conservatorium in Den Haag, kreeg ook de Amsterdam Exchangeprijs ( 5 000) voor een uitvoering van de compositie 'Ce qu'une pluie raconte' van de Russische compositiestudent Vsevolod Sjmoelevitsj. Deze compositie was een van de verplichte onderdelen die tijdens de eerste ronde van het concours gespeeld moest worden.

De derde prijs (een beurs ter waarde van 8 000) was bestemd voor Cindy Albracht (1975), die koos voor het Vioolconcert van Jean Sibelius. Zij is een leerling van Jan Repko in Amsterdam.

Nadia Wijzenbeek, in 1979 geboren en leerlinge van Elisabeth Perry, won tenslotte de vierde prijs. Zij kreeg een studiebeurs ter grootte van 5 000. De prijs werd haar toegekend door het bestuur van de Stichting Studiefonds Oskar Back die hiervoor overleg pleegde met de jury. Die bestond dit jaar uit prof. S.J. Doorman (voorzitter) en de leden Peter Brunt, Gerard Hettema, Anneke Hogenstijn., Ronald Hoogeveen, Rudolf Koelman, Jan Willem de Vriend en Coosje Wijzenbeek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden