Liegen

De leugen regeert, zei onze vorstin al eens over de media en op televisie regeert de leugen als een vorstin. Twee voorbeelden sprongen deze week in het oog dankzij twee columnisten.

Wim Boevink

De een is Martin Bril, de ander Prem Radhakishun. In Het Parool schreef Prem Radhakishun over zijn deelname aan de VPRO-quiz 'Wir haben es gewusst'. De quiz is bedoeld als een parodie op het genre en behandelt het foute verleden, maar de keus voor de titel belooft weinig origineels.

Waarschijnlijk kunnen ze bij de VPRO nog heel erg lachen om zulke kwinkslagen richting Duitsland. Tijdens de opnames betrapte Radhakishun de redactie op een blunder die in de montage omslachtig weggepoetst werd. Radhakishun won uiteindelijk en mocht als beloning een minuut zendtijd vullen met alles wat hij maar wilde zeggen. Dat deed hij. Hij maakte reclame voor Het Parool in een mooie, spontane voordracht. Mocht niet, zo bleek later bij de uitzending. De voordracht was verdwenen en vervangen door een veel slappere versie.

Martin Bril beschreef in de Volkskrant hoe hij in Noordwijk de opnamen van het programma 'Business Class' van Harry Mens had bijgewoond en hoe de RTL-censuur toesloeg bij de montage ervan. Want bij de uitzending op televisie bleken uitlatingen van columnist Theo van Gogh te zijn weggesneden, overigens zonder medeweten van Harry Mens.

Waar ging het om? In een eerdere uitzending van 'Business Class' had Van Gogh het gerucht verspreid dat Mat Herben voor de aankoop van de Joint Strike Fighter door de Amerikanen betaald zou zijn - een gerucht dat voortkwam uit de boezem van de LPF. De LPF dreigde daarop Van Gogh, 'Business Class' en RTL5 met een kort geding.

De laatste twee gingen overstag en rectificeerden, maar Van Gogh weigerde, want hoe zou hij een gerucht kunnen rectificeren? Dat moet door journalisten worden onderzocht. De opmerkingen van Van Gogh verdwenen op de montagetafel en toen hij op zijn website 'De gezonde roker' nog eens naar de RTL-leiding uithaalde werd hij de laan uitgestuurd.

De leugen regeert. In het gelijknamige Vara-programma liet Felix Meurders woensdag Theo van Gogh nog eens zijn verhaal vertellen. Jammer genoeg zat de programma-directeur van RTL5 niet tegenover hem, zodat we voor weerwerk waren aangewezen op de mediaraad van NOS-verslaggever Job Frieszo en RTL4-correspondent Conny Mus. Frieszo deed zijn best Theo te knuffelen, maar vond wel dat hij te ver was gegaan en Mus wilde Van Gogh de tanden uittrekken door hem een cabaretier te noemen. Theo liet het rokend over zich heen komen.

Iemand die zich nooit zal laten voorliegen is de senior-journalist Willem Oltmans. Nova volgde hem in Bagdad, waar hij uit solidariteit met Irak een congres bijwoonde en die reusachtige kruisende zwaarden bewonderde. Voor de camera mocht hij vertellen dat hij helemaal niks wist van de geschiedenis van Irak maar zich alleen concentreerde op de hoofdlijnen van de wereldpolitiek. En de oorlogsmisdadiger zat niet in Bagdad maar in Washington. Oltmans moet het, zoals bekend, hebben van zijn goede contacten. Dus zagen we nog hoe hij Tarik Aziz de hand schudde en hem een brochure toestopte. Uit blinde solidariteit. Geen woord gelogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden