Liegen is een talent dat bloeit met de jaren

Bruno Verschuere (L), onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, krijgt zijn Ig Nobelprijs uitgereikt. Beeld AP
Bruno Verschuere (L), onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, krijgt zijn Ig Nobelprijs uitgereikt.Beeld AP

Van de tien Ig Nobelprijzen die gisteren werd toegekend, viel er een in Nederland, bij psycholoog Bruno Verschuere aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met Belgische, Duitse en Noord-Amerikaanse collega's kreeg Verschuere de vermakelijke prijs voor 'het vragen aan duizend leugenaars hoe vaak zij liegen en voor het beslissen of ze de antwoorden van hun proefpersonen moesten geloven'.

Het was het jaarlijks alternatieve Nobelfestijn, gisteren aan Harvard universiteit in Boston. Het hoogtepunt in de wetenschappelijke jaarkalender, volgens velen, maar er zijn in het verleden ook winnaars geweest die hun Ig Nobelprijs woedend in hoek smeten.

Ig Nobelprijzen worden toegekend voor onderzoek dat op de lachspieren werkt en vervolgens aan het denken zet. Ze werden een kwart eeuw geleden gelanceerd door het humoristische Annals of Improbable Research. De naam komt van het woord ignoble, (verachtelijk), waarin de klemtoon is verplaatst naar de laatste lettergreep. Iedere winnaar krijgt een bedrag van 10 biljoen dollar, Zimbabwaanse dollars wel te verstaan.

Leugens
Het onderzoek van Verschuere en collega's oogt even verwarrend als de stelling van de Kretenzer die zei dat alle Kretenzers liegen. Maar hier zit achter het eerste lachsalvo een doordacht stukje wetenschap. De wetenschappers vroegen duizend bezoekers van wetenschapscentrum Nemo in Amsterdam, hoe vaak ze hadden gelogen in de afgelopen 24 uur. En ze geloofden hun proefpersonen niet op hun blauwe ogen, maar onderwierpen hen aan een gestandaardiseerde leugentest. Resultaat van het onderzoek: liegen is een talent dat bloeit met de jaren; ouderen zijn er beter in dan jongeren.

Jeuk
De Ig Nobelprijs voor scheikunde ging naar de Duitse autofabrikant Volkswagen, voor 'het oplossen van buitensporige vervuilende emissies van auto's door het automatisch, elektromagnetisch produceren van minder uitstoot telkens wanneer auto's worden getest'. Voor de sjoemelsoftware dus. De Ig Nobel voor geneeskunde viel ook in Duitsland, maar anders dan bij Volkswagen stak er hier weer interessante wetenschap achter de ogenschijnlijke onzin. De Duitse winnaars hebben aangetoond dat je jeuk aan de linkerzijde van je lichaam kunt verlichten door voor de spiegel te gaan staan en aan je rechterkant te krabben. Dat is een uitkomst voor mensen die niet aan die linkerkant kunnen of mogen krabben.

De Egyptenaar Ahmet Shafik kreeg de Ig Nobel Voortplantingsprijs voor zijn onderzoek naar het effect van polyester, katoenen en wollen ondergoed op het seksleven. Shafik onderzocht het effect bij ratten, maar is ervan overtuigd dat de resultaten relevant zijn voor de mens. Belangrijkste bevinding: polyester ondergoed doet het seksleven geen goed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden