Liegebeest als idool?

College tour' is vooral een programma voor idolen. De zaal zit vol met studenten die van de gast willen weten hoe je het zover schopt. Zo schoven ruimtevaarder André Kuipers en voetballer Johan Cruijff al aan.

Afgelopen vrijdag konden studenten journalistiek hun held bevragen. Louis Theroux nam plaats tegenover presentator Twan Huys. De Britse journalist is bekend geworden met zijn portretten voor de BBC van de meest vreemde eenden op deze wereld. Met zijn geeky voorkomen weet hij mensen regelmatig te verleiden tot het beantwoorden van vragen waarop ze eigenlijk geen antwoord hadden willen geven. Of hij zijn onschuldige uiterlijk inzet in zijn interviews, wilde een student weten. Theroux zei niet te weten hoe hij het níet moet gebruiken.

Zo ging het in 'College tour' vooral over de tips en trucs voor een goed interview. Veel over de persoon Theroux kwamen we niet te weten. Alleen dat hij nooit echt een hunk is geweest. Op de vraag hoe hij in zijn studententijd scoorde op het gebied van seks, drugs en rock en roll, antwoordde de Brit: daar ben ik voor gezakt.

Hoe anders is de gast die in 2012 door de NTR werd uitgenodigd: Willem Holleeder. Dat gesprek is moeilijk in de categorie idolen-interview te plaatsen. Al dachten veel critici daar anders over. Die vonden dat Holleeder door te gast te zijn in 'College tour' definitief tot knuffelcrimineel werd gebombardeerd.

Het is te makkelijk om te zeggen dat ik het toen al een slecht plan vond. Achteraf is het eenvoudig je gelijk te halen. Veel interessanter is het met de kennis van nu te kijken naar die uitzending van toen.

Voor wie het gemist heeft: bij 'RTL Late night' waren vorige week geluidsopname te horen die Holleeder's zus in het geniep maakte. Daarop scheld Holleeder zijn zus de huid vol en spuwt hij haar bijna een continue stroom bedreigingen in het gezicht.

Denk daaraan bij deze conversatie uit 'College tour':

Twan Huys: "Ontploft u weleens?"

Holleeder: "Nee."

"Bent u weleens heel erg boos op mensen?"

"Ja, iedereen is weleens boos."

"Scheldt u ze weleens helemaal verrot?"

"Ja schelden doe ik wel, ja."

"Is dat dan bedreigend?"

"Nee, naar mijn mening niet."

Holleeder zei dus maar wat in het programma. En eigenlijk wisten we dat allang. Hij kondigde het nota bene zelf aan toen een student aan het begin van de uitzending vroeg: "Waarom zouden wij moeten geloven wat u zegt?" Holleeder: "Dat hoeft u niet. U mag het ook niet geloven."

Wat heb je aan een uitzending van 'College tour' als je de antwoorden van de gast niet serieus kunt nemen? Het was mooi geweest daar met Twan Huys op te reflecteren, maar helaas.

Louis Theroux was bereid met de kennis van nu terug te kijken op een portret dat hij in 2000 maakte van Jimmy Savile. Van de BBC-presentator werd na zijn dood bekend dat hij kinderen misbruikte. Theroux sloot de aflevering destijds af met de woorden: "Ik heb respect voor Jimmy gekregen."

Nu, vijftien jaar later, erkent Theroux dat hij er toen niet voldoende in geslaagd is erachter te komen wie Savile echt was. En dat hij meer had moeten vragen naar diens seksuele voorkeuren. Dus in feite loog hij de hele tijd dat je daar was, concludeerde Twan Huys. In feite wel ja.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden