Liefst negen bollebozen lossen lastige kerstpuzzel van AIVD op

AMBER DUJARDIN

Zelf vond ze hem 'veel te moeilijk', zegt woordvoerder Martinette Bemelmans lachend. De kerstpuzzel van de AIVD geldt als de ingewikkeldste van het jaar, maar voor het eerst lukte het negen bollebozen om alle vragen goed te beantwoorden.

De hoogste score gaat naar Carlo Verschoor (26), wiskundig promovendus aan de Universiteit Utrecht, die bovenop de volle honderd punten extra bonuspunten kreeg voor creativiteit. Hij vond de puzzel makkelijker dan vorig jaar, toen hij ook als beste eindigde. "Daar zaten monsterpuzzels bij op het randje van wel of niet op te lossen, dit jaar was de puzzel wat traditioneler."

Toch kostte het hem vijf weken om alle 27 opgaves door te ploegen. Vooral de laatste vraag - die enkel uit een vraagteken bestond - bezorgde hem de nodige hoofdbrekens. Op het toilet, onder de douche, bij de lunch: op de meest onverwachte momenten kreeg Verschoor weer een ingeving. "Bij een sudoku of rebus heb je strategietjes die je online kunt vinden. Deze puzzel biedt veel minder houvast. Je moet je intuïtie gebruiken."

Medewerkers van de AIVD maakten de puzzel voor het eerst in 2005, aanvankelijk als hersenkraker voor de eigen collega's om logisch denken te bevorderen. De vragen werden steeds leuker en moeilijker, zegt Bemelmans. "We vonden het zonde om ze niet te delen."

De breinbreker groeide vervolgens uit tot een begrip onder puzzelfanaten. In 2011 kreeg de AIVD nog enkele tientallen inzendingen, vorig jaar waren dat er 1250.

Hoewel de prijs slechts een koffiebeker met een persoonlijke puzzel is, wil Verschoor volgend jaar zeker weer meedoen. Al hoopt hij wel dat de puzzel dan wat moeilijker is. "Dan is het tenminste spannend."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden